Pages

December 23, 2010

Pulang


Im going back to shah alam tomorrow afternoon. Bercuti from 25dec to 2jan. Will be taking off at 2pm. May i have a safe journey back. Merry Christmas and Happy New Year 2011. Happy holidays!


*
*
*



SUCCESS
Success is the ability to visualize the future while living fully in the present moment

December 22, 2010

Gigi berkurang


Today i got a one day mc, br lepas cabut gigi geraham atas belah kanan. Kesakitannya Tuhan saja yg tau. Memandangkan gigi tu dah terhakis n tinggal pendek n sikit, so susahla doc nak grip the gigi. Byk gak dgr doc requested bermacam2 jenis playar. Satu demi satu. Semuanya xberjaya. Rasanya lebey dari 15kali percubaan kot dgn mgunakan mcm2 jenis playar. Korang dapat bayangkan x kegerunan tgk mcm2 jenis playar tu? OMG! Sampaikan bibir n tepi bibir ni luka gara2 doc bertungkus lumus merobek kuarkan gigi. Sakit wooo. Dahla gigi sedia saket, pastu tambah plak ngan saket luka kat mulut ni. Adehhhh!!! No wonder la org penah ckp, skt gigi adalah kesakitan yg paling sengsara, ranking kedua after sakit bersalin.


After two hours, it is still bleeding in my mouth. Kapas sudah abes =( Sakitnya makin terasa! Ok i need a rest. Mau baring2 n zzzz. Da....

December 17, 2010

Motivasi

Ok lets do a refreshment. Sy akan berkongsi motivational words bersama2 kwn2 sekalian. Kalo rajin setiap hari sharing, kalo malas kuranglah kekerapannya. Mungkin seminggu sekali or dua kali je. Hehe =p Maksud perkataan tu sila pk2 n renung2kan sendiri yer. I kno u ols semua bijak pandai kan. So word pertama tuk sesi ni adalah

CHALLENGE 
- the road to our dream is rarely a straight one.

So kenalah sabar n tabah tuk mencapai impian. Kuatkan hati n jgn mudah berputus asa, Caiyok!!!

December 12, 2010

kesakitan itu dugaan

Orang yg susah n jarang2 demam, bile dah kena mmg trok. Since last wiken sy dah stat demam. And arini sampai ke kemuncaknya. Seharian terbaring. 3x muntah air. Batuk mcm nak terkeluar je anak tekak ni. Sgt2 letih, tp ptg td kuatkan gak semangat g farmasi. Hm ape perasaan anda d kala kita sakit n xde sape pun kesah? Hm i couldnt describe how i felt bout it. Itulah nasib hidup d perantauan alone. No one cares. Sedih?  Mmg sgt sedih. But kinda of imune dah kot. Haha. Boley gitu? Kadang2 berair gak mata ni, tp teringatkan kata2  cik ied mengurangkan sikit kesedihan ni. Setiap kesakitan tu adalah dugaan daripadaNya, yg mana juga insyaAllah kesakitan tu akn menghapuskan dosa2 kecil. Thank you ied. Amin... 
*blog ni akan beristirehat seketika. to the stalker xbernama, aku xkesah ko nak baca blog ni. tp toksahla nak tinggalkan jejak2 komen yg ntah pape. malas aku nak layan.  ko xyahla buang masa ko yer. byk lg benda len aku nk pk.

December 03, 2010

Anak

Tak paham btol nape ada bapak yg sanggup menganiaya anak sendiri. Merogol anak yg lahir dari benih sendiri. Wujud ke manusia yg sebegitu? Owh itu bukan manusia, tp itu haiwan yg bertopengkan manusia. Xde hati n perasaan. Keji n kejam. Bodoh n bangang. Haiwan pun pandai jaga anak elok2. Patutnya ko kena jaga baik2 anak ko yg oku tu. Bukan amek kesempatan sampai dapat anak n cucu sekaligus. Gila! Uh geram btol kes mcm ni. Bile tgk gadis 15thn yg malang tu, hati ni rasa sedih n sayu sgt. Sgt berat dugaan utk gadis yg terlalu muda nk tanggung beban tu bersama sorg ank kecik yg juga dilahirkan oku. And i couldnt stay there any longer, tak sanggup tros tgk kesedihan tu. I dunno how to help her, but sy doakan dia tabah n sabar menghadapi setiap ujianNya.
 

Plain

Today is the day. Perasaan? Plain. Kosong. Boleh camtu? Ntahpape la. Haha

December 01, 2010

Mendung

Mood arini adalah sgt suram n mendung. I slept very early semlm, akibat penangan ubat sesema yg begitu kuat efeknya. And pagi ni kt opis kepala poning2 lalat. Still terkesan ngan ubat semalam. Mood arini pun xbrapa best. I cried twice today. Masa performed subuh n zuhur td. Dun ask me why cos i dun have the answer. Pelik kan, sedih xtentu pasal. Haha. Mungkin terlalu banyak benda yg dpikirkan kot. So arini diisytiharkan hari sedih duniaku. Uh ade ke? Whateverla kan. Untuk bg semangat kat diri sendri, i keep telling myself, setiap benda yg berlaku pasti ada hikmahnya. Tak semua benda yg kita nak, kita akan dapat kan. And tak semua benda yg kita dapat akan kekal jd milik kita kan. Only Him knows. Semoga Kau memberi petunjuk dan mempermudahkan segalanya. Ameen..

November 29, 2010

Today monday blues is +ve

Arini ni adalah hari isnin. Ramai yg xsuka bila hari isnin dtg kan. As usual la.. mood malas nk g keje! Rasa mcm nak samb cuti lg. Liatnya nak bgn pagi isnin tu, hm toksah cakap la kan.. Mmg jenuh berperang ngan mata sendri =p Ok mood isnin saya pada harini adalah sgt baik n memberangsangkan. Lain dari isnin2 sebelum ni. Lagi cepat ahad berlalu n isnin dtg, lagi cepatla jumaat dtg =)

*** my countdown : 4 days to go! yippieee!!! =)

Selesanya perut...

Setelah sekian lama mengidam nak mkn kopok lekor tengganu kito, akhirnya arini dpt gak mkn. Thankyou to my hausmate yg pesan kopok lekor kat her opismate. Imported from tengganu kito! Nyum nyum. Walopun sikit je, tp xpela dpt merasa sorang sikit kan. Dah lama sgt ngidam n tunggu. Ok sape lg kt kuching ni nak blk klate or ganu, sila angkat bahu. Saya mau pesan kopok. Lom puas makan lagi =p 


November 25, 2010

Road to Betong

A road to Wembley! Erk... A road to Betong la.. Hehe.. Mari berjalan2 melawat Sarawak! Kuching > Siburan > Serian > Simunjan > Sri Aman > Engkilili > Betong. It was unplanned trip. Decide masa tgh lunch yer kawan2. Bertolak sabtu tengahari. Bertolak balik ke kuching plak on tengahari ahad. Satu malam je. What a very short trip yg sgt jauh! 239km tau.  So two ways equal to 478 km. Jauh gilak! Hanya sempat singgah2 jela. Xpe yg penting i sudah sampai few town kt sarawak ni. Yeahaaaa!!!

sri aman.. tempat ni femes ngan pesta benak. pesta ape tu? korg google la sendrik =p


KakNur's hometown - ibanese modern longhouse at betong

pusat pentadbiran betong a.k.a mini putrajaya

pekan betong

pekan engkilili

November 21, 2010

Love: Commitment vs Sacrifice

Some said love needs commitment. Some said love needs sacrifice. Some said love needs both. So what u said? I said both - commitment & sacrifice must come bersama2. Or else, we are type yg jual ikan selfishness, semua asek die je btol n die je nak menang. Tak ke haru biru camtu? Haish...

So why i choose kedua2nya? Because i defined love is wanting happiness and everything that is good tuk insan tersayang. Love is not wanting someone, it's wanting what is best for them. I don't care if  my partner is with someone else, as long as dia hepi, bahagia n selesa. Takkanla nak suh die stick wif me, sedangkan die pura2 hepi kot. Atau  dalam tekanan bcinta ngan paksarela (eh, ade ke paksarela bcinta? mmg ade zaman skang ni..) It hurts more kan. So, knowing that he is happy is all I need. It's about sacrifice. What about a commitment plak? Cane nk define ek? Hm, i choose this phrase to explain what my heart said.. 'Love recognizes others and their needs... their needs to be noticed, to be accepted, appreciated, to be loved, and to know that they matter' (read this sumwhere tp xigt katne).

*** Tepuk dada tanya selera. Renung-renungkan n selamat beramal. Semoga berbahagia selalu. Ameen...

Permainan cinta

Selamat petang semua! Di kala kebusanan ni apa kata korang try love game ni. Best gak. Walopun kdg2 kite rasa benda2 ni cam ngarut je, tp skali skala mghiburkan ati xsalah kan. Lets give a try! Sila click link kat bawah ni yer :

http://www.secret-loves.com/index.php?test=1872131

Hari jadiku

 
Yesterday was 20th November. Alhamdulillah saya masih mampu bernafas dan meneruskan perjuangan di bumi pinjamanNya ini untuk tahun ke-26. Actually nothing much to share here pun. I didnt have any birthday conversation with anyone on the day.  Except for ten minutes calls from my sis. Few sms from families and friends. And comments at facebook. No celebration. No party (the last i had was on 2004 kot..). No present. It was just a normal daily day for me. But i would like to thank all  of you for the warm wishes. May God bless us. So that's all my 2010 birthday story.


HAPPY BIRTHDAY TO ME!!!

November 18, 2010

Dia yg kreatif

Xtvt mengsurbey nikah outfit menyebabkan sy suda jatuh cinta sama ini designer. ZERY ZAMRY. Mmg design die meletop! N design baju nikah tersangatlah suuuuwiiiit!! Simple n sweet. Sy saaaangattttt suka! Korang xcaya? Sila scroll ke bawah...

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*
Yang ni mmg sy suda jatuh cinta pandang pertama. Sgt suka design n cutting baju ni. Simple n sgt sweet!


*

*

*

*

*

*

*

*

*

*
 Ini pun sgt sweet! Tp baju mcm agak kurang sesuai tuk yg btudung (xpe no hal la, boleh redesign sket kan..)


*

*
*

*

*

*

*

*

*

*
Nak tgk lagi? Dua cukupla kot.. Kalo nak lagi silalah visit blog ZERY ZAMRY yer kawan2.. Memang cuci mata abes. Rasa macam nak kawin pakai 20 persalinan je =p

November 16, 2010

Aidiladha

Tahun ni sy hanya beraya d kuching. Hm beraya ke? Tak kot. sekadar dok kat umah sorg diri. Rilex2 mkn tdo. Cuti sehari je sok. Papepun selamat hari raya aidiladha kepada semua. Maafkan salah silap terlebih terkurang. Enjoy your raya! 

November 14, 2010

Hati ini

There are times when strangers are like family,
and family are like strangers.

Kadang2 org yg sgt rapat dgn kita n dah kita anggap macam ahli keluarga sendiri, secara sedar atau tak sedar mereka inilah yg paling banyak sakitkan hati kita. Paling banyak morobek perasaan kita. Paling banyak mengabaikan jiwa kerdil kita. Paling byk menitiskan air mata kita. Kenapa hati kita kadangkala mudah tersentuh dgn mereka yg kita anggap mcm keluarga ni? Mungkin sbb kita menaruh harapan terhadap mereka. Mungkin sebab kita terlalu percayakan mereka. Mungkin sebab xpenah terlintas mereka akan mengecewakan kita. Mungkin sebab kita xpenah terpk yg mereka akan sampai hati membuatkan kita sedih. Sampaikan kadangkala mungkin terdetik sedikit penyesalan dgn mereka yg kita dah anggap mcm keluarga sendiri ni. Sesungguhnya Tuhan Maha Mengetahui setiap yg tersirat di sebalik jasad hambaNya.

Ya Allah, kuatkanlah hati hambaMu ini. Sesungguhnya aku adalah hambaMu yg lemah. Kurniakanlah aku kesabaran yang tinggi dalam menempuh segala dugaan dan cabaran hidup ini.  Amin.

November 07, 2010

Pendakian Serapi Mount

Salah satu xtvt masa kursus aritu was pendakian gunung serapi. It took about 3hours to climb up and another 3hours to go down. (tempoh pendakian tuk insan yg kurang fit yg dah dua tahun langsung tak bersukan!). Xpela, yg penting i sampai ke puncak tanpa sebarang bantuan. And i wasnt the last person reached the top ok. There were 100 of us, and my clicks n me smpai in between all of us. Kire tgh2 la.. (not bad la kan..)

in bus.. otw to mount serapi

entrance @ kaki gunung (masa ni sume bersemangat waja)

ekspedisi bermula.. menuju puncak!

finally.. we were on top of the mount. yeaahaaa!!!

view dari puncak gunung. indahnya ciptaan Tuhan..

above is my group n below is pic of all 101 of us

November 02, 2010

Air bah = Banjir

2010/11/02
21 sekolah di Perlis ditutup akibat banjir

KANGAR: Sebanyak 21 sekolah di Perlis diarah tutup hari ini berikutan keadaan banjir di negeri itu yang bertambah buruk.

Pengarah Pelajaran Perlis, Mansor Lat, berkata penutupan 11 sekolah kebangsaan dan 10 sekolah menengah itu membabitkan 9,226 murid dan pelajar.

"Murid dan pelajar di sekolah terbabit diarah pulang ke rumah masing-masing dan kami akan memaklumkan pembukaan semula sekolah selepas keadaan banjir pulih," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.  

Beliau berkata, dengan penutupan itu, Jabatan Pelajaran Negeri menangguhkan peperiksaan akhir tahun di semua 101 sekolah menengah dan rendah di negeri ini. Peperiksaan akan diadakan apabila banjir kembali pulih.

Mansor berkata, antara sekolah kebangsaan (SK) yang ditutup ialah SK Panggas, SK Padang Melangit, SK Bukit Keteri, SK Santan, SK Arau, SK Tengku Budriah, SK Sanglang, SK Sri Indra dan Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Hwa Aik. Sekolah menengah yang ditutup pula termasuk Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Dato Sheikh Ahmad, SMK Arau, SMK Agama Arau, SMK Syed Hassan, Sekolah Menengah Vokasional Arau dan Sekolah Menengah Vokasional Kangar.

Beliau berkata, sehingga kini 80 daripada 101 sekolah di negeri ini berjalan seperti biasa, tetapi kehadiran pelajar adalah berkurangan. - BERNAMA


- - - - - - - 
Banjir kali ni dikatakan paling teruk sejak lima thn lepas. Hujung tahun 2005 dah penah berlaku banjir teruk yg mana buat pertama kali dalam sejarah idop aku sejak dilahirkan, kampung aku dilanda banjir. Kali ni banjir lg skali. Tp alhamdulillah umah kitorg lom penah dimasuki air. Umah jiran2 yg selang 4 5 biji dr umah kitorg dah pun dimasuki air. To those yg byk bergantung hidup pd hasil pertanian, i know ini adalah masa tenat tuk derg semua. Byk modal dah dilabur. Kudrat dicurahkan. Tp hasil xdapat dituai kali ni. Takziah tuk semua yang terpaksa menghadapi dugaan ni. Semoga kedaan cepat reda n kembali pulih. Amin..

October 30, 2010

Busy

Pagi semalam tamat suda kursus induksi selama 2mgu kat Penview Hotel, Kuching. Kursus yg wajib pegi n wajib lulus sbg salah satu syarat confirmation sbg govt servant. Sgt penat n xcukup tdo but i did enjoyed myself there. Later ill stori in detail. Skang tgh bz pack brg tuk bpindah ke tmpt baru. Currently i hanya sewa bilik wif a very expensive rate. rm560 sebulan ok! Dalam bilik hanya ada handmade katil bujang, toilet n aircond. Size bilik is vewy small, half bilik otel yg standard size tu je. Huh memang cekik darah btol auntie ni! So im moving to a proper house located at matang jaya. Jauh sket la dr my opis but much more comfort. Later il update. Ok gotta go. Mau siapkan sesi ngemas n kosongkan bilik. Owh btw, my whitey foot sudah sampai d bumi kuching ni. Easy for me to move around. Happy =) Ok tata.

October 04, 2010

+ve and -ve

Positive mood
~ Saya akan pulang ke kampung pada ari kamis  ni, flight kol 330pm ke kl. Then tgh mlm nek bas ke kangar. Opps lom gitau bos mau amek half day =p
~ Saya suda booked kapal to bring my car to kuching. Kapal laut tu dijangka akan bertolak dr port klang pd 14/10 dan berlabuh di pelabuhan kuching pd 21/10. 
~ Saya suda survey umah sewa dan sudah konpem tuk pindah ke umah tu on november. Saya akan berhousematekan bersama lagi dua org science officer. Makanya kami akan tinggal bertiga nnt. Hopefully my new housemates ok n serasi.

Negative mood
~ Saya hanya dpt pulang ke kampung kejap je, cuti ari jumaat n isnin je =( Reserve cuti tuk bulan doblas nnt.
~ Ari jumaat minggu yg sama saya pulang dari kampung, terpaksa plak menghadiri course selama dua minggu (15/10 to 29/10) kat hotel yg xigt namanya.
~ Saya mungkin xdapat menyambut kehadiran keretaku di bumi kenyalang ni kerana masih berkursus pada masa ketibaannya.
~ Saya terpaksa memulunkan diri mengemas dan mengepack brg sebaik je habis kusus, cuma ada dua ari tuk kosongkan tmpt ni cos 1/11 kena move out!

October 03, 2010

Triple ten

Pejam celik pejam celik, dah masuk bulan october. Dah dekat akhir tahun kan. Apa istimewanya bulan october ni? Of course la bcos there is a red hot date for weddings this year: October 10, 2010. Get it? 10-10-10. What a fun wedding date kan, and it happens to fall on a weekend (this coming ahad), making it the most trendy wedding date since 07-07-07 a few years ago. Owh btw, my kazen got married on the triple seven (7/7/7).


Ten is perfect. So October 10, 2010 should be a pretty great day. I have my own plan during dat coming triple ten. Tarikh dipilih for few reasons. It is just a number to remember. Tade sebarang kepercayaan karut tentang tarikh dan nombor yer. But after all,  it is a cute number, isnt it? 

October 01, 2010

Self manicure

Selain penjagaan muka dan badan, our nails need to be taken care of too. Giving our nails a manicure is a good way to take care and pamper them. Tp tak ramai ladies out there yg concern sgt bout penjagaan kuku ni, including myself. Proses mengilatkan kuku hanya dilakukan mengikut mood which the mood usually dtg 2 or 3 bln skali je. Uh sungguh pemalas kan. But dis time i must get myself this nail treatment. Wajib! Hm wondering.. Should i step in a spa for a manicure? Or do it on my own? Camane nak buat sendri? Lebey kurang mcm steps kt bawah ni je...

1.  Remove old nail polish thoroughly.
2.  Soak hands in warm water for 10 or 15 minutes. Dry hands.
 
3.  File nails in one direction only. Avoid using a seesaw motion.
 
4.  Push back cuticles. Use a cuticle moisturizer if they do not push back easily after soaking.
 
 
5.  Massage your hands. Use a moisturizing lotion. Use an exfoliating lotion if your skin is dry and/or roughened.
 
6.  Apply a base coat. Allow it to dry.
7.  Apply polish. Clean any stray marks with a cotton swab dipped in polish remover.
8.  Add a second coat for deeper color.
9.  Finish the manicure with a top coat of clear polish.
Ok DONE! Kuku suda cantik n berkilat. Mudah kan.You can check here for more details

Thinking.. Nak g buat kt kedai or kat umah je. Ok since i dun want to coat my nails pun, so i prefer to do it myself. Maybe.. 

September 30, 2010

30 September

Hari ini adalah 30 September 2010. Apa istimewanya hari ni? Today is mama's birthday. Happy birthday to my beloved mama. Thank you atas segala susah payah pengorbanan mama membesarkan dan menjaga anakmu ini. Semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki. Dan semoga keluarga kita sentiasa di bawah rahmat and lindunganNya. Amin. I love u mama! 


She used to be my only enemy and never let me be free
Catching me in places that I knew I shouldn't be
Every other day I crossed the line I didn't mean to be so bad
I never thought you would become the friend I never had 

Back then I didn't know why
Why you were misunderstood
So now I see through your eyes
All that you did was love 

Mama I love you, Mama I care
Mama I love you, Mama my friend
You're my friend 

I didn't want to hear it then but I'm not ashamed to say it now
Every little thing you said and did was right for me
I had a lot of time to think about, about the way I used to be
Never had a sense of my responsibility 

Back then I didn't know why
Why you were misunderstood
So now I see through your eyes
All that you did was love 

Mama I love you, Mama I care
Mama I love you, Mama my friend
You're my friend
You're my friend

But now I'm sure I know why (I know why)
Why you were misunderstood
So now I see through your eyes
All I can give you is love

Hari ni juga merupakan hari terakhir dalam bulan september tuk tahun 2010. Means dat sok dah masuk bulan october. Im going back to my hometown nexwik on thursday. Dup dap dup dap.. Erk balik kpg pun neves ka. Ntah pape. Yea! Balik kampung again!


September 28, 2010

Belimbing adalah starfruit

Kali ni nak share info sihat ngan kwn2 semua. Tentang khasiat buah.  Sejak tiga bulan ni sy start mengamalkan mkn buah pd setiap hari. Everytime kuar wiken mmg wajib beli buah bout 10 biji tuk stok seminggu. Kalo xkuar, beli je kat minimart kt opis tu, tp x best kat situ sbb jual imported fruits je. Marila sama2 mengamalkan pemakanan sihat yer kawan2. Arap2 dpt maintain amalan ni.. Haha sedikit kurang yakin ngan diri sendri. Ok memandangkan buah pilihan minggu ni adalah buah belimbing dan pear, jadi sy nak berkongsi sikit info ttg buah belimbing.
Belimbing merawat kencing mani, tekanan darah tinggi, gingivitis atau radang gusi.

Buah belimbing besi merupakan sumber vitamin C yang baik, juga zat besi dan zat kapur. Di samping sebagai sumber nutrisi yang baik, buah belimbing besi muda juga digunakan untuk pencegahan bahkan terapi pelbagai macam penyakit, antara lain bermanfaat dalam: menurunkan tekanan darah tinggi, anti oksida, anti kanser, melancarkan pencernaan, menurunkan kolestrol dan membersihkan usus.
 
Air perahan buah belimbing dapat mencegah tekanan darah tinggi agar selalu berada dalam keadaan yang normal. Dikatakan tekanan darah tinggi akan menjadi normal apabila seseorang itu rajin meminum air belimbing. Tapi jangan sekali-kali mencampurkan air perahan belimbing dengan gula pasir atau sirap kerana ia akan menimbulkan kesan yang sebaliknya.

Di India, buah belimbing yang masak digunakan untuk menghentikan pendarahan. Sementara buahnya yang telah kering digunakan untuk mengurangkan demam panas. Buah yang telah diawet pula digunakan oleh masyarakat India untuk meredakan cirit-birit dan mabuk kerana pengambilan alkohol berlebihan. Minyak yang diekstrak dari buah dijadikan ubat mengubati penyakit mata .

Di Brazil pula, pesakit yang mempunyai masalah buah pinggang dan pundi kencing sering dinasihatkan agar mengambil buah belimbing. Masyarakat negara itu juga percaya bahawa buah tersebut elok untuk penderita ekzema.

Chinese materia medical ada menyatakan bahawa rebusan buah dan daun belimbing elok diminum untuk mengatasi masalah muntah-muntah. Daunnya diramas dan diletakkan di atas dahi untuk menghilangkan sakit kepala. Sementara pucuk dan daun yang dihancurkan diletakkan di atas cacar dan ringworm.
Sumber: Srikandeh


Buah Belimbing Bintang Penawar Hipertensi

Kajian saintifik telah menunjukkan buah belimbing bintang mempunyai khasiat perubatan selain kaya dengan vitamin.

School of Pharmaceutical Sciences , Universiti Sains Malaysia (USM) telah menjalankan beberapa kajian yang menunjukkan bahawa buah belimbing mampu mengurangkan tekanan darah. Apabila jus belimbing diberikan kepada tikus semasa kajian, tekanan darah binatang tersebut telah turun, diikuti kenaikan , kemudian menurun semula dengan perlahan. Oleh itu ada kemungkinan buah belimbing, jika kerap dimakan, boleh membantu mereka yang menghidap tekanan darah tinggi. Buah ini dapat membantu melawan kesan pemakanan makanan terproses yang menyumbangkan kepada kenaikan tekanan darah tinggi.

Dalam kajian lain USM juga telah menunjukkan jus belimbing mempunyai sifat-sifat antibakteria seperti staphylococcus penyebab beberapa penyakit seperti indigesi dan masalah kulit.

Buah belimbing bintang juga mempunyai Vitamin A yang tinggi di antara buah-buahan tempatan Malaysia. Setiap 100g mempunyai 155 mcg Vitamin A. Ia juga mengandungi Vitamin B (thiamine, riboflavin), dan mineral kalsium dan besi. Protein, lemak dan karbohirat juga ada dalam bilangan yang kecil.

Sumber: Penawaralami
(New Straits Times, 22nd Aug 1984)
 
 

September 27, 2010

Jatuh cinta

Ok tamau cakap banyak tulis panjang lebar. Yang pastinya saya sudah jatuh centa ngan mereka. Superb marbeles. Superb lavish. Superb elegant. Superb nice. Superb sweet. Segalanya superb. Persoalannya? I think it will burn the whole pocket to get them. Jangankan nak sepasang, sebijik pun kena pk 88 kali. Sila tgk di sini. Bling bling!!!

September 26, 2010

Done wif satin ribbon

Im done wif my 15% diy for project A. Yang selebihnya to be continued bulan spuloh nnt. Project B pun kena tunggu bulan depan gak tuk disiapkan. Nanti dah settle semuanya, i'll update the complete of my two diy projects. Harap2 berjaya n hasilnya ok. 

tadaa! dragon ball satin ribbon ada enam bijik semuanya. first time buat ni. ok kan! sila admit walaupon dgn xjujur =p

Jujur

Lagu yg sedang berkumandang di stereo lappy ku...

Jujur - Radja
 
Duhai kekasih pujaan hatiku
Apakah kau memberiku satu arti
Sedikit rasa yang bisa kumengerti
Bukan sumpah atau janji

Buktikanlah bila ada cinta
Setulus hatimu bisa menerima
Sebatas kejujuran yang kau miliki
Bukan sekedar bersama

Jujurlah padaku bila kau tak lagi cinta
Tinggalkan aku
Bila tak mungkin bersama
Jauhi diriku lupakanlah aku
 
Jujurlah padaku bila kau tak lagi cinta
Tinggalkan aku
Bila tak mungkin bersama
Jauhi diriku lupakanlah aku
Selamanya

pameran pengantin malaysia 2010

Pameran Pengantin Malaysia is back again!! Dianjurkan oleh organizer yg tak asing lg, Urban Vibe. Fyi, this is the first international pameran pengantin diadakan kt sini. To all my dear readers yg ade plan or bakal bkahwin, jemput2lah mengvisitkan diri anda ke pameran ni. Yg dah kawen pun boley je visit smbil mengimbau kenangan2 bercinta n excited nk kawen dolu2 tu =p Will be held at KLCC, hall yg beso semestinya ade byk vendors ngan mcm2 designs n pilihan kan. Sgt rugi kalo tak tgk pameran ni. So sila amek pen n mark your calendar on 8 - 10 October 2010 and do get yourself there. 


Ok dgn ini sy adalah sgt frust xdpt jln2 kat pameran ni cos during the event ill be at my hometown. Frust menonggeng. Xpela tunggu nextime je. Tp yg ni first international exhibition! (xpe next year ade lagi...sedapkan ati sendri..)

Sambungan diy project

Masih lagi project yg sama as in previous entry. But yg ni green color wif smaller ribbon size. Oh lupa nak gitau, i used satin ribbon for this project. Actually paper ribbon and organza ribbon are much easier to shape n tie them. Tp in my case, paper ribbon adalah sgt xsesuai n xcantik. Organza is nice, tp oredi used for other parts of the project. Later ill combine them together in one group of items.Why i choose green? Hm because my diy project are all in green+white/cream theme.

Ok done 1/2.. Progress report? Tinggal lg half step
 

Simple kan. Ada sket caca merba senget benget. Tp stil rasa puas ati sbb the whole project is on my own touch. Saya budak baru belajar. First time buat benda2 ni. Huhu. (not bad for the first timer like me kan..)  Ok enuf for this time. Nanti sambung lagi. 

September 25, 2010

Theme color

Berfikir tentang hari2 penting n bahagia in future. Engagement.. Solemnization.. Wedding reception.. Apa theme kaler yg menjadi pilihan ati korang nnt? Mesti most of us dah ade impian n angan2 ke arah tu kan. (For those yg single la). Berangan2 jap =)




For myself, im thinking of having green+white/cream for engagement day.. off white for solemnization.. pink+silver for bride's reception.. and white+red/gold/brown for groom's reception. Ok dah terbayang2 fashion yg diidamkan. (senyum sorang2..huhu..)

September 21, 2010

ribbon 1/4 done

Remember i did mentioned bout my two diy project in the previous entry? Project A dah 70% siap before i get back here in kuching. Meanwhile project B masih blom bergerak lagi, tp raw material dah dibeli n dicari. Skang ni tgh in progress siapkan lagi 15% project A. And then 15% selebihnya akan dsiapkan bulan depan. Ni adalah hasil tuk 1hour mlm ni. Settled six simple ribbons. Actually lom siap sepenuhnya lagi, ni baru first layer. Cukup dulu tuk harini.

my diy ribbons 1/4 settled (simple n senang je..)

things needed? semestinya kena ada ribbon tape, gunting and dawai (dawai no. 30 is recommended)

Camane nak buat? Ala.. senang je. Tp susah nak wat tutorial kt sini. Xreti nk xplain. Tp rasanya korg tgk gaba pun dah dpt agak cane nak buat kan. Lebey mudah drpd buat ribbon tuk flower bouquet.

September 20, 2010

Aidilfitri wif families

Salam lebaran di aidilfitri. Mood raya ku telah hilang sebaik saja menjejak kaki di bumi kenyalang ni, tertinggal mood di semenanjung. Huhuhu. How was my raya? Raya tahun ni agak kelam kabut n penat cos all my family members balik kampung d saat2 akhir. So last minute preparation la tuk ngemas2 n masak. This year giliran my brother beraya d perlis (pagi raya ketiga bertolak ke kemamanG ke umah mertuanya) n my sista plak beraya di ipoh bersama keluarga mentuanya (bertolak pulang ke perlis pada ptg hari raya pertama). Menu raya? Semestinya menu wajib on the very first syawal adalah laksa perlis. Yang ni mmg xle tuko menu, kalo tuko je mesti semua guest akan tanye nape xbuat laksa. Mmg umah kitorg dah terkenal ngan menu laksa yg sodap! (ok air liur dah meleleh tingat laksa..adoi..). Second syawal plak main menu adalah mi kari. Kalo dah dua ari berturut2 served menu berkuah, maknanya mmg bz bangat la nk membasuh pinggan mangkuk n potong ulam2an. Fyi, my fam mmg xsuka serve any food using any cup, plate or bowl yg jenis pakai buang. Never ever. My mama mmg very particular bab2 makan n sambut tetamu. So a big NO to pinggan mangkuk pakai buang and also a big NO to pinggan mangkuk plastic made. Menu lain? Kek coklat, yg juga menu wajib yg mesti ada tiap2 kali raya. Usually kitorg akan buat 2biji kek pada mlm raya. Selebihnya adalah kuih tunjuk. And a must have menu tahun ni adalah kek lapis sarawak. Dah nama pun keja kt kuching kan, mestila org akan tanye n nak rasa kek lapis sarawak. Hm raya tahun ni xdpt beraya byk rumah sgt. Masa yg sgt suntuk, ditambah plak bz ngan my two diy projects. Projek ape? Nnt i stori di lain entry ok. Malas nak type byk2. Layan jela gabo2 my family n sedara2 ni k..

1> duduk di atas: eldest brother, dad, mom, sis-in-law, nephew
duduk di bawah: me, youngest sis
2> the pinkish anak sepupu


pasukan oren: my brother's fam

pasukan merah: my sista's fam

1> my whole family members

1> mak2 dara and anak2 dara bersama babies
2> my family wif my uncle's family

mengvisit sedara2 di yan kedah

maktok and wan bersama dua cucu kesayangan

abang aqief and adik wafa