Pages

May 22, 2010

Pasar Satok

Memandangkan today is the last day mama nak temankan i di kuching ni, i decided to ajak mama jalan2 di Pasar Satok. Xjauh pun from tempat tinggal i ni, about 10mins drive. Pasar ni dibuka pada hari minggu je, sabtu and ahad only. Kat sini ada jual bermacam2 jenis brg. Pakaian, kraftangan, accessories, pets, varities of local food, cake n kuih muih, fruits, sayuran, n mcm2 lagi. Byk benda yg susah or jarang kite jupe kat semenanjung tp byk dijual kat sini. For myself, benda yg paling menarik perhatian ialah buah keranji. It was my first time tgk buah keranji. Jakun tak? Haha. But i believed ramai lagi yg xpenah tgk buah keranji kan.. Lagi satu is jambu batu kaler pink. Slalu minum air pink guava, tp xpenah tgk buahnya in real. Sayuran kat sini sgtlah fresh n gemok2 belaka. Yang pastinya nmpk sedap n harganya jauh lebih murah. Buah-buahan pun fresh n murah. Ikotkan ati nak borong byk sayur n buah tp disebabkan kat my bilik sewa tu xde fridge n dapur, so terpaksala simpan je keinginan tu. Memandangkan agak ramai pengujung kat pasar tu, so agak susah nak snap gabo. But still got few pics tuk disharekan di sini..

cantik kan beg rotan ni. definitely will get one later

kain dua (ala2 table cloth) & kain batik sarawak

*

*

These items below ni yg telah dibeli td

*

*

dua pasang baju tuk baby aqief n baby wafa - from their maktok

dua helai tshirt for my sis - from our beloved mama

local grape n slipar for myself =)

rice cooker comel tuk kemudahan saya memasak. yg ni beli kat supermarket la, xde jual kt pasar. it is the murah one, tp bleh guna tuk steam gak. i like!

Got one more thing yg xde pic kat sini. Of course la kek lapis sarawak! Tambahan lg 2biji kek tuk dibawa pulang. Semalam dah beli 6biji (second time g riverside beli keklapis), tp 2biji dah selamat dlm perut =p (masa first time pegi aritu pun da abes 2biji.haha)  So ganti yg baru. Hehe =)

5 comments:

Faz... ^_^ said...

hihihih...samer lah kite kak..1st time tgk buah keranji..tapii kene gelak jerk dgn student akk.."apelahh buah keranji pun xpenah tgk.."she say..huhu

L i 3 z @ said...

mmg susah nak nmpk org jual buah tu zaman skang ni. my mom pun ckp camtu. so consider tak jakun la. huhu =p

L i 3 z @ said...

mmg susah nak nmpk org jual buah tu zaman skang ni. my mom pun ckp camtu. so consider tak jakun la. huhu =p

Hakim said...

kek lapis!!!!!!!!!!!!!!

L i 3 z @ said...

kalo nak mkn kuih lapis kenala p shah alam. mama ada bwk blk sket. or lebey senang if dtg sini =)