Pages

May 29, 2010

SSSsssssSSSsss!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Korang penah nmpk ular x? In real life? I mean ternampak secara tak sengaja, bukan kat zoo atau dalam sangkar. Mesti sgt terkejut and cuak kan. Ive seen this reptile few times la masa kat kampung dulu. Ular masuk dalam umah, in our house and umah wan. Tapi ular2 tu xla besar sgt and dah berjaya dimusnahkan. Tu semua cite betahun2 dulu. Tetiba cite pasal ular kan. Sebenarnya i want to share my scary experience facing this reptile again after long years. Kejadian ni berlaku pada ari khamis, 6 June 2010 di rumah sewa di seksyen 17, shah alam. Pada masa tu saya adalah seorang penganggur, berehat2 sebelum memulakan tugas di tempat baru. I was home alone. As usual, menjadi suri rumah semestinya kena ngemas umah, memasak n do all the laundry. On that day i cooked earlier than usual, sgt lapar cos tak breakfast. My day started wif my first laundry. Then after finished it, i cont with cooking. Then dah siap masak n kinyang melantak, i cont wif my second laundry. Masa nak kuarkan baju2 tuk dijemur, i heard a very loud breath. Sangat kuat ok! When i turned my eyes to the wierd sound, saat inilah kulihat sesuatu berwarna hitam pekat sedang melilit di batang paip beso yg hanya berada 1meter from my stand!  This time was not a small one! Sizenya agak beso. Panjang bout 1.5m and lilitan lebey kurang saiz my lengan ni. I was very shocked. Tergamam. Subhanallah! Saya cuba menenangkan diri and tros stepped off from the area and went upstairs. Luckily masa tu mama br je blk umah tuk solat zuhur. So i told her bout what i saw just now. Masa mama turun jenguk tu, kepala die dah mengembang, facing the opposite side. Keadaan jadi kelam kabut. Mama suh call emergency number. I dialed 999 tp xle. I called my bf told him what happened. Then die suh call 112. Pastu baru dpt contact emergency team. Sgt lama tunggu team jpa nak smpai umah cos masa tu derang gerak dr pj. They took about 45 mins to reach my house.  Sgt lama! Sementara tunggu jpa sampai, i monitored the reptile from the stairs. Takot nnt die g tempat len, ssh plak nak cari satu umah kan. When the jpa team arrived, tros derang ke tmpt kejadian. Mengikut maklumat derang, it was tedung! They tried to tangkap the tedung tp malangnya cubaan menangkap reptilia tu tidak berjaya cos ular tu masuk ke lubang saliran air semasa proses penangkapan dijalankan. Operasi pencarian selama satu jam di dalam lubang saliran tak berhasil. Apa yang mampu dibuat hanyalah menutup tros lubang saliran air tu. Tp berdasarkan penglihatan dan pengamatan team jpa tu ke atas rumah tersebut, ade lubang2 konkrit yg polos dan tidak kuat, dan dikhuatiri menjadi sarang reptilia tersebut. Cuak!! Somemore, jiran sebelah tu ckp umah yg kitorang sewa tu dah penah few times ade kejadian yg serupa. Makin bertambah kecut. Ketidaktemuan reptilia tu menyebabkan mama n me xdpt tdo lena. Trauma. Dahla reptilia tu tak dijumpai. And finally mama decided tuk pindah and cari umah sewa lain. Skang ni dah berpindah ke ttdi jaya, shah alam. Sampai hari ni kadang2 tu masih lagi terngiang2 bunyi nafas kuat tu. Only 1meter from me ok! Alhamdulillah Tuhan masih mengizinkan dan memberi peluang tuk diri ini meneruskan perjuangan di bumiNya.

Here are some  info/tips menghadapi ular yang masuk ke rumah (info taken from anywhere on net)
-Jangan terlalu panik. Tenangkan diri dengan berdoa.
-Cuba klasifikasi jenis ular dari warna kulitnya, panjang tubuhnya dan kadar keagresifannya. Panjang ular menentukan alat yang boleh pakai untuk mengusirnya.
-Ketika berdepan, pastikan selalu menjaga jarak dan memakai alat keselamatan seperti boot dan alat perlindungan mata kerana ular seperti cobra dan king cobra mempunyai jangkauan serang yang luas dan sering menyemburkan bisa ke musuhnya
-Sementara menunggu pihak keselamatan tiba, pastikan sentiasa memantau pergerakan ular tersebut supaya dapat memudahkan proses penangkapan dan mengelakkan ular tersebut melarikan diri ke tempat yg sukar dijangkau atau sukar ditemui.
-Sebaiknya pastikan ada menyimpan buluh atau kayu panjang di dalam rumah dan pastikan ia diletakkan di tempat yg mudah digapai apabila diperlukan.
-Pastikan ada menyimpan dan mengingati nombor talian kecemasan. 999 for fixed line and 112 for handphone!


9 comments:

fanadz said...

Eeee.takot! huhuh.

L i 3 z @ said...

sgt takot!!! bila teringat je, rasa ngeri btol!

Hakim said...

kalo ular tu warna hitam, boleh jadi tu jin yg jd ular..kalo jin sng je nk bg klua..ckp je elok2 kt ular tu suh dia kua..kalo dia kua, mmg kompem jin..hehe..

p/s: ni bkn rekaan tau..btol2..

☆ ied_essur ☆ said...

gerun...
luckily xde ape2 y terjadi...

L i 3 z @ said...

btol tu incik akim. kalo ular itam kena ckp elok2 suh kuar 3x. if xkuar gak, mmg ulau la tuh kan. uhhhhh...gerunnnnn!

aruzA rahzA said...

ee..takunyer..
mmg fobia

Aning said...

Kalo mimpi ular pulak, org tua2 kate ade org nak masuk meminang.. hehe..

L i 3 z @ said...

itu kalo mimpi la puan aning..mmg aku suka =p tp ni realiti! xsuka! n takot!

L i 3 z @ said...

itu kalo mimpi la puan aning..mmg aku suka =p tp ni realiti! xsuka! n takot!