Pages

August 31, 2010

menu i: kuih tongkol a.k.a kuih handbag

Sepanjang 20 hari berpuasa di bumi kenyalang ni, dah macam2 jenis kuih muih and lauk pauk yg jarang2 dijumpai di semenanjung yg i tgk n rasa. Rasa macam best gak nak share varieties of food yang i dah lancarkan food testing ke atas mereka. Ok sesi perkenalan bermula ngan menu arini iaitu kuih tongkol a.k.a kuih handbag. (handbag?? nama yg unik kan..). Not sure kuih ni ade kt semenanjung or not. Rasanye lemak2 sket and ditambah sket ngan kuah manis (air gula apong or gula pandan). So secara logiknya mestila ada jenis kaler kehijauan sket, and ada gak yg kaler kecoklatan sket. Personally, kuih ni ok jela ngan my tekak ni. Nak kata fevret tu idok lerr, tp bleh je sumbat ke mulut ni without ketidakstabilan tekak.
 
2biji = rm1.00

cuba tgk btol2..mcm handbag kan!

inilah isi di dlm handbag itu. bukan duit ye $$$.. ni version gula perang (gula apong). sila abaikan isi yg da hancuss gara2 sumbat2 dlm bag =p

ok jom cuba test try makan kuih ni

2 comments:

aniey said...

kuih ni kat semenanjung pn ada jual tp kat kl tak sure.. klo kat mlk org panggil kuih bongkok... org johor panggil kuih jongkong... harga tetap sama 1 biji 50sen ;))

L i 3 z @ said...

kuih jongkong? waaa mcm jongkong emas je ni.huhu