Pages

September 20, 2010

Aidilfitri wif families

Salam lebaran di aidilfitri. Mood raya ku telah hilang sebaik saja menjejak kaki di bumi kenyalang ni, tertinggal mood di semenanjung. Huhuhu. How was my raya? Raya tahun ni agak kelam kabut n penat cos all my family members balik kampung d saat2 akhir. So last minute preparation la tuk ngemas2 n masak. This year giliran my brother beraya d perlis (pagi raya ketiga bertolak ke kemamanG ke umah mertuanya) n my sista plak beraya di ipoh bersama keluarga mentuanya (bertolak pulang ke perlis pada ptg hari raya pertama). Menu raya? Semestinya menu wajib on the very first syawal adalah laksa perlis. Yang ni mmg xle tuko menu, kalo tuko je mesti semua guest akan tanye nape xbuat laksa. Mmg umah kitorg dah terkenal ngan menu laksa yg sodap! (ok air liur dah meleleh tingat laksa..adoi..). Second syawal plak main menu adalah mi kari. Kalo dah dua ari berturut2 served menu berkuah, maknanya mmg bz bangat la nk membasuh pinggan mangkuk n potong ulam2an. Fyi, my fam mmg xsuka serve any food using any cup, plate or bowl yg jenis pakai buang. Never ever. My mama mmg very particular bab2 makan n sambut tetamu. So a big NO to pinggan mangkuk pakai buang and also a big NO to pinggan mangkuk plastic made. Menu lain? Kek coklat, yg juga menu wajib yg mesti ada tiap2 kali raya. Usually kitorg akan buat 2biji kek pada mlm raya. Selebihnya adalah kuih tunjuk. And a must have menu tahun ni adalah kek lapis sarawak. Dah nama pun keja kt kuching kan, mestila org akan tanye n nak rasa kek lapis sarawak. Hm raya tahun ni xdpt beraya byk rumah sgt. Masa yg sgt suntuk, ditambah plak bz ngan my two diy projects. Projek ape? Nnt i stori di lain entry ok. Malas nak type byk2. Layan jela gabo2 my family n sedara2 ni k..

1> duduk di atas: eldest brother, dad, mom, sis-in-law, nephew
duduk di bawah: me, youngest sis
2> the pinkish anak sepupu


pasukan oren: my brother's fam

pasukan merah: my sista's fam

1> my whole family members

1> mak2 dara and anak2 dara bersama babies
2> my family wif my uncle's family

mengvisit sedara2 di yan kedah

maktok and wan bersama dua cucu kesayangan

abang aqief and adik wafa
 
 

1 comment:

Aning said...

Selamat Hari Raya! Nnt balik sini lagi jgn lupe calling2.. Maap zahir batin jugak babe ^_^