Pages

September 05, 2010

pulang beraya ke kampung halamanku

Its Sunday noon! Then it comes Monday. And then Tuesday. Hari yg ditunggu2. Yeahhaaa! Mau pulang ke kampung. Perjalanan balik kpg kali ni agak cerewet sket wif few transit. 

Tuesday nite
i) from umah ke airport kuching by cab
ii) from airport kuching to airport penang semestinye naik belon (org srwk panggil belon yer, bukan flight)
iii) from airport penang ke gelugor by car (pitstop bermalam di umah kak ayu, she will pick me up)

Good morning Wednesday
iv) from gelugor to jeti georgetown  by car (she will send me there)
v) from jetty georgetown to jetty butterworth by ferry
vi) from jetty butterworth to bus station butterworth by my own feet
vii) from bus station butterworth to bus station kangar of course la by bus kan..
viii) from bus station kangar to my house by car (not sure yet sape yg akan pick me up)
ix) finally.. home sweet home!!!

Why i have to land a pit stop kat umah kak ayu? Fyi, flight airasia from kuching to penang hanya ada satu je seari and masa penerbangan adalah di mlm hari which it will touch down the penang airport at 1130pm. Everyday masa yg sama je. And there is none direct airasia flight from kuching to alor setar =( nak beli MAS xde budget plak (tiket airasia yg 400 ni pun i dah rasa mahal sgt),  plus time raya ni mmg konpem byk nak pkai duit raya. So memandangkan kecerewetan nk smpai ke kpg halamanku itu, i cannot bring byk kek lapis home. Sgt limited, setakat larat hand carry jela. So sape cepat die dapat yer.

Uhhh.. Tak sabarnye nak balik kpg. Macam2 program menanti wif my sistas. Raya dis time semestinya xtra bz cos i have few mission to complete. Bz tp xcited =) Btw, i will be in perlis from 8-14 september and then  in shah alam from 16-19 september.

Ok ni ditempekkan one of my fevret lagu raya...

Suasana di Hari Raya
(Anuar Zain feat Elina)

Berlalulah sudah ramadan sebulan berpuasa
Tiba syawal kita rayakan dengan rasa gembira
Anak muda di rantauan semuanya pulang ke desa
Ibu dan ayah keriangan bersyukur tak terkira

Bertukar senyuman dan salam ziarah-menziarahi
Tutur dan kata yang sopan saling memaafi
Suasana hari raya walau di mana pun jua
Memberikan ketenangan dan mententeramkan jiwa

Kuih dan muih beraneka macam
Makanlah jangan hanya dipandang
Ketupat rendang sila nikmati kawan
Penat memasak malam ke pagi

Wajik dan dodol jangan lupakan
Peninggalan nenek zaman berzaman
Asyik bersembang pakcik dan makcik
Hai duit raya lupa nak diberi

Berlalulah sudah ramadan sebulan berpuasa
Tiba syawal kita rayakan dengan rasa gembira
Anak muda di rantauan semuanya pulang ke desa
Ibu dan ayah keriangan bersyukur tak terkira

Kuih dan muih beraneka macam
Makanlah jangan hanya dipandang
Ketupat rendang sila nikmati kawan
Penat memasak malam ke pagi

Wajik dan dodol jangan lupakan
Peninggalan nenek zaman berzaman
Asyik bersembang pakcik dan makcik
Hai duit raya lupa nak diberi

No comments: