Pages

May 29, 2010

SSSsssssSSSsss!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Korang penah nmpk ular x? In real life? I mean ternampak secara tak sengaja, bukan kat zoo atau dalam sangkar. Mesti sgt terkejut and cuak kan. Ive seen this reptile few times la masa kat kampung dulu. Ular masuk dalam umah, in our house and umah wan. Tapi ular2 tu xla besar sgt and dah berjaya dimusnahkan. Tu semua cite betahun2 dulu. Tetiba cite pasal ular kan. Sebenarnya i want to share my scary experience facing this reptile again after long years. Kejadian ni berlaku pada ari khamis, 6 June 2010 di rumah sewa di seksyen 17, shah alam. Pada masa tu saya adalah seorang penganggur, berehat2 sebelum memulakan tugas di tempat baru. I was home alone. As usual, menjadi suri rumah semestinya kena ngemas umah, memasak n do all the laundry. On that day i cooked earlier than usual, sgt lapar cos tak breakfast. My day started wif my first laundry. Then after finished it, i cont with cooking. Then dah siap masak n kinyang melantak, i cont wif my second laundry. Masa nak kuarkan baju2 tuk dijemur, i heard a very loud breath. Sangat kuat ok! When i turned my eyes to the wierd sound, saat inilah kulihat sesuatu berwarna hitam pekat sedang melilit di batang paip beso yg hanya berada 1meter from my stand!  This time was not a small one! Sizenya agak beso. Panjang bout 1.5m and lilitan lebey kurang saiz my lengan ni. I was very shocked. Tergamam. Subhanallah! Saya cuba menenangkan diri and tros stepped off from the area and went upstairs. Luckily masa tu mama br je blk umah tuk solat zuhur. So i told her bout what i saw just now. Masa mama turun jenguk tu, kepala die dah mengembang, facing the opposite side. Keadaan jadi kelam kabut. Mama suh call emergency number. I dialed 999 tp xle. I called my bf told him what happened. Then die suh call 112. Pastu baru dpt contact emergency team. Sgt lama tunggu team jpa nak smpai umah cos masa tu derang gerak dr pj. They took about 45 mins to reach my house.  Sgt lama! Sementara tunggu jpa sampai, i monitored the reptile from the stairs. Takot nnt die g tempat len, ssh plak nak cari satu umah kan. When the jpa team arrived, tros derang ke tmpt kejadian. Mengikut maklumat derang, it was tedung! They tried to tangkap the tedung tp malangnya cubaan menangkap reptilia tu tidak berjaya cos ular tu masuk ke lubang saliran air semasa proses penangkapan dijalankan. Operasi pencarian selama satu jam di dalam lubang saliran tak berhasil. Apa yang mampu dibuat hanyalah menutup tros lubang saliran air tu. Tp berdasarkan penglihatan dan pengamatan team jpa tu ke atas rumah tersebut, ade lubang2 konkrit yg polos dan tidak kuat, dan dikhuatiri menjadi sarang reptilia tersebut. Cuak!! Somemore, jiran sebelah tu ckp umah yg kitorang sewa tu dah penah few times ade kejadian yg serupa. Makin bertambah kecut. Ketidaktemuan reptilia tu menyebabkan mama n me xdpt tdo lena. Trauma. Dahla reptilia tu tak dijumpai. And finally mama decided tuk pindah and cari umah sewa lain. Skang ni dah berpindah ke ttdi jaya, shah alam. Sampai hari ni kadang2 tu masih lagi terngiang2 bunyi nafas kuat tu. Only 1meter from me ok! Alhamdulillah Tuhan masih mengizinkan dan memberi peluang tuk diri ini meneruskan perjuangan di bumiNya.

Here are some  info/tips menghadapi ular yang masuk ke rumah (info taken from anywhere on net)
-Jangan terlalu panik. Tenangkan diri dengan berdoa.
-Cuba klasifikasi jenis ular dari warna kulitnya, panjang tubuhnya dan kadar keagresifannya. Panjang ular menentukan alat yang boleh pakai untuk mengusirnya.
-Ketika berdepan, pastikan selalu menjaga jarak dan memakai alat keselamatan seperti boot dan alat perlindungan mata kerana ular seperti cobra dan king cobra mempunyai jangkauan serang yang luas dan sering menyemburkan bisa ke musuhnya
-Sementara menunggu pihak keselamatan tiba, pastikan sentiasa memantau pergerakan ular tersebut supaya dapat memudahkan proses penangkapan dan mengelakkan ular tersebut melarikan diri ke tempat yg sukar dijangkau atau sukar ditemui.
-Sebaiknya pastikan ada menyimpan buluh atau kayu panjang di dalam rumah dan pastikan ia diletakkan di tempat yg mudah digapai apabila diperlukan.
-Pastikan ada menyimpan dan mengingati nombor talian kecemasan. 999 for fixed line and 112 for handphone!


convocation

Istiadat Konvokesyen Universiti Sains Malaysia 2010. Was held at Penang. Actually event ni dah lama berlalu.  20 March 2010. It was not my convocation, but my younger sis, nini. She is graduated in physics field. Basically same as me la kan. I was in pure physics but she was in applied physics. Btw ini adalah konvo terakhir for my family members (except if after dis ade sape2 mau cont master or phd la). All our family members dtg meraikan majlis ni. Accomodation? Mula2 tu plan nak book hotel kat area Georgetown tp tak jadi memandangkan my elder sis, kaklang xleh bring along her daughter, ms tu baby wafa baru umo 44 ari kot. Sgt xsesuai nak bwk ke tmpt yg crowded kan. Wafa terpaksa ditinggalkan bersama papa n opah. So xjadi bermlm di penang. Kitorg menginap di umah kaklang kat ipoh selama dua malam. Congratulation to my sis for her convocation!

My sis wif our beloved parent


my siblings_kaklang,me,nini,abgzul n his son

wif my bro n sis-in-law

ladies!!! (paling kiri is my cousin)



COM in memories_part four

My very last day... and my very last hour... in Canon Opto (M) Sdn Bhd...


Thank you for all your support and kindness. I am so glad to know each of you. Wish you all the best and may God bless us. Thanxomuch for all the experiences and memories there.

May 26, 2010

COM in memories_part three

My farewell_ver2
::: restoran teratai (erk yeke?) at giant putra height :::

Ladies only =) Bcos this majlis was held during semayang jumaat. The cake was sooooo yummmyyy!!! Cheese choc from secret recipe.  I love cheesy food! Thanx to you all yg organized this makan2 n thanx tuk semua yg sudi dtg. Nice and sweet ladies here.. Nice knowing you guys! Miss you all vewy much.


COM in memories_part two

My farewell_ver1
::: Lunch together at the cafe downstairs :::



Thanxomuch to pihak yg menganjurkan majlis farewell ni. And tq to all yg joined this majlis.

COM in memories_part one

Actually dah lama nak post entry ni. Tp tertangguh bcos of kesesakan masa tuk memilih n mengedit all the pics. There will be few entries on my hari-hari terakhir di Canon. First of all, i would like to thank all my frens there cos byk memberi tunjuk ajar, ilmu, panduan dan berkongsi suka duka. I miss each of you there esp those yg byk spentime n sharing stories together. To Zam, thanxomuch for this very touching words. Dropped my tears down. To Alyani, i miss our chit chatting - the heart talking and the future dreaming. And to all my frens yang byk share xprien, bg nasihat, teman mkn n borak2 - Ied, KakSuzie, Nurul, Faz, and everyone out there, u know who u r kan. I do miss u all guys! Nnt aku bwk ole2 kek lapis ye =) Keep in touch k!

....

How is my new work? Mmg ade terlintas nak share serba sikit bout my keje baru ni. Tp later la ek. Tak sempat nak snap gabo2 workstation lg. Btw tq to all my friends yg bertanya kabar n condition d tmpt baru.  Alhamdulillah... so far so good la.. Ill update later k.

May 22, 2010

Updating myself_hari keenam to kesepuluh

18 May, Tues >> Registered income tax --- Jln2 di Waterfront --- Beli keklapis kt riverside (gabonye bleh tgk kat previous entry ni)

19 May, Wed >> Amek penyata epf di bangunan kwsp ---  Jln2+shopping di Boulevard Mall


20 May, Thurs >> Lunch di Boulevard Mall --- Jln2+shopping di Indian Street (tq to maria, my jenanmate cos bwk kitorg jln2)


21 May, Fri >> Beli keklapis kt riverside...again =)

22 May, Sat >> Jln2+shopping at Pasar Satok (shared stori di previous entry ni)


23 May, Sun >> My beloved mama is going back to Shah Alam tomorrow afternoon. I will be alone here. Sgt sedey. On Monday, 24 May I will start my new job. No more cuti and rilex pada hari wikdays. Sedikit cuak nak start keje baru. Nervous ok! Semoga semuanya berjalan lancar. Amin..

Pasar Satok

Memandangkan today is the last day mama nak temankan i di kuching ni, i decided to ajak mama jalan2 di Pasar Satok. Xjauh pun from tempat tinggal i ni, about 10mins drive. Pasar ni dibuka pada hari minggu je, sabtu and ahad only. Kat sini ada jual bermacam2 jenis brg. Pakaian, kraftangan, accessories, pets, varities of local food, cake n kuih muih, fruits, sayuran, n mcm2 lagi. Byk benda yg susah or jarang kite jupe kat semenanjung tp byk dijual kat sini. For myself, benda yg paling menarik perhatian ialah buah keranji. It was my first time tgk buah keranji. Jakun tak? Haha. But i believed ramai lagi yg xpenah tgk buah keranji kan.. Lagi satu is jambu batu kaler pink. Slalu minum air pink guava, tp xpenah tgk buahnya in real. Sayuran kat sini sgtlah fresh n gemok2 belaka. Yang pastinya nmpk sedap n harganya jauh lebih murah. Buah-buahan pun fresh n murah. Ikotkan ati nak borong byk sayur n buah tp disebabkan kat my bilik sewa tu xde fridge n dapur, so terpaksala simpan je keinginan tu. Memandangkan agak ramai pengujung kat pasar tu, so agak susah nak snap gabo. But still got few pics tuk disharekan di sini..

cantik kan beg rotan ni. definitely will get one later

kain dua (ala2 table cloth) & kain batik sarawak

*

*

These items below ni yg telah dibeli td

*

*

dua pasang baju tuk baby aqief n baby wafa - from their maktok

dua helai tshirt for my sis - from our beloved mama

local grape n slipar for myself =)

rice cooker comel tuk kemudahan saya memasak. yg ni beli kat supermarket la, xde jual kt pasar. it is the murah one, tp bleh guna tuk steam gak. i like!

Got one more thing yg xde pic kat sini. Of course la kek lapis sarawak! Tambahan lg 2biji kek tuk dibawa pulang. Semalam dah beli 6biji (second time g riverside beli keklapis), tp 2biji dah selamat dlm perut =p (masa first time pegi aritu pun da abes 2biji.haha)  So ganti yg baru. Hehe =)

May 19, 2010

Waterfront_day version

19 May 2010
Setelah berhari-hari bz ngan mcm2 hal need to complete, at last I managed to bring my mom jln2 di waterfront area. Actually masih ade perkara yg blom settle, tp mau jln2 dulu =) Misi hari ini adalah untuk membeli kek lapis sarawak yg sememangnya sgt popular di sini. Actually suasana di kala malam selalunya mmg owez happening (mengikut kata org2 tempatan di sini la).  Tp memandangkan ketiadaan transport and agak merbahaya menaiki cab n berjalan berduaan ngan mama di malam hari, so kitorang hanya kuar di siang hari je. Katne beli kek lapis?  Kenalah menyeberangi sungai rajang tu. At first mama xmo nek bot tu. Takot n gayat. Almaklumlah bot kayuh je, no engine. But setelah dipujuk akhirnya mama ok. Lagipun dkt je nk cross the river tu. Tambang bot is rm0.50/person. Byk tmpt jual kek lapis di sini. We bought only dua biji kek je, tuk mkn dua tiga hari je. Nnt g beli lagi. Kalo bleh mmg nak beli byk sekaligus, tp memandangkan my room tu xde fridge, maka xdapekla nak simpan stok lama2. Saya difahamkan keklapis tu boleh bertahan selama 3hari tanpa disimpan dlm fridge, kek lembap mmg xle tahan lama kan. But if masuk fridge it can last lebey kurang sebulan kot. So here are some clicks for the day!

selamat datang ke kuching


menunggu ketibaan bot

inside the boat

clicks taken from inside the boat

variety of kek lapis. rasa cam nak test semua. yummy!!!

food testing : laksa sarawak & nasi kerabu version sarawak
comment: kuah laksa tu mcm kuah gulai yg sgt berempah, xsesuai ngan my lidah. i dun like it. nasi kerabu tu ok n sodap

membawa pulang kek lapis =)

can u see the meow meow at the back?

view from the riverside