Pages

August 31, 2010

Red flag


Dikala rakyat Malaysia bersemangat mengibarkan bendera Malaysia di Hari Kebangsaan ini, sy jugak terpaksa mengibarkan bendera tuk diri sendiri. A red flag for myself. Di saat ketibaan sepuluh malam terakhir Ramadhan ni gakla red warning sign tu muncul. *sigh* Harap2 tahun ni dpt smayang raya. Dahle last year pun tak dapek bersolat sunat di pagi raya =( 

Lailatul Qadar


Bilakah Waktu Sebenar Lailatul Qadar?
Ia berlaku setiap tahun, bukannya hanya pada ketika ia diwahyukan atau tahun ayat itu diturunkan sahaja. Pertamanya, Lailatu Qadar hanya akan berlaku dalam bulan Ramadhan. Kedua, kebanyakan ulama berpendapat bahawa Lailatul Qadar berlaku pada sepuluh malam terakhir Ramadan. Ini adalah pendapat yang paling rajih (absah). Ketiga, ia berlaku pada malam-malam ganjil iaitu malam 21, 23, 25, 27 dan 29 Ramadan. Walaubagaimanapun, Nabi Muhammad s.a.w. sendiri tidak pernah memaklumkan bilakah waktu sebenar Lailatul Qadr.

Apakah Dasar Keimanan Tentang Lailatul Qadar?
Di antara perkara yang perlu diimani dalam perkara berkaitan Lailatul Qadr ialah:
1. Al-Quran diturunkan pada malam Lailatul Qadr.
2. Lailatul Qadr lebih baik daripada seribu bulan yang membawa maksud bahawa setiap amalan yang termakbul pada malam itu samalah dengan amalan yang setara dengannya sebanyak amalan seribu bulan.
3. Para Malaikat dan ruh diturunkan pada malam tersebut.
4. Sejahtera malam itu hingga terbit fajar (masuknya waktu Subuh).
5. Ibadah yang jujur, ikhlas, konsisten, iltizam dan khusyuk pada sebarang masa.
6. Tiada tanda-tanda fizikal yang dijelaskan oleh nas kecuali khabar-khabar angin semata.

Apakah Amalan Pada Malam Lailatul Qadar?
Ia adalah malam yang cukup istimewa yang tidak kedapatan pada mana-mana malam. Amalan yang mesti dilakukan pada malamnya ialah memperbanyakkan ibadah, membaca Al-Quran, beriktikaf dan berdoa. Dalam sebuah hadis daripada Aisyah r.a. berkata:
``Ya Rasulullah bagaimana kalau saya bertemu Lailatul Qadar? Apa yang harus saya ucapkan pada malam itu?'' Baginda bersabda: Ucapkanlah: ``Ya Allah kami bermohon pada-Mu, Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun, suka mengampuni (hamba hamba-Mu), maka ampunilah (dosa-dosa) kami.'' (Riwayat Tirmizi, Nasa'i, Ibnu Majah dan Ahmad). Doa lain yang baginda baca ialah seperti berikut yang bermaksud: Wahai Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami kebajikan di dunia dan kebajikan di akhirat, dan peliharalah kami dan siksa neraka (QS Al-Baqarah [2]: 201).

Mitos Dalam Masyarakat Melayu Mengenai Lailatul Qadar
Menemui malam Al-Qadr tidaklah melalui tanda-tanda fizikal. Hanya Allah jualah yang mengetahui siapa yang dianugerahkanNya menemui malam tersebut. Tiada siapa sebenarnya mengetahui bilakah berlakunya atau telah berlakunya malam Al-Qadr. Di antara kejadian pelik yang merupakan mitos yang dikaitkan dengan malam Al-Qadr ialah:
1. Air sungai berhenti mengalir.
2. Pepohon menunduk.
3. Bekunya air.
4. Pokok sujud ke bumi
5. Ufuk langit merah
Sebenarnya, pengalaman merasai malam Al-Qadr tidaklah dapat dirasai atau dialami oleh pancaindera. Kalaupun perkara-perkara pelik itu berlaku, ia hanyalah satu kebetulan dan ketentuan Allah s.w.t. semata-mata. Rebutlah beramal di malam-malam 10 terakhir Ramadan tanpa perlu melihat tanda-tanda fizikalnya. Adapun orang yang mengalami malam tersebut, adakalanya mereka sendiri mengetahui bahawa malam itu ialah malam Al-Qadr. Namun demikian, Allah lebih mengetahui. Ramai juga yang tidak mahu tidur pada malam yang dijangkakan Lailatul Qadr kononnya untuk bertemu dengan malam tersebut. Ini satu lagi perkara tahyul dan tidak berasas. Pokok terpenting ialah mempertingkatkan amalan-malan pada 10 malam terakhir Ramadan. Kalaupun seseorang bertemu dengan malam Lailatul Qadr, akan tetapi tidak mempunyai amalan, persiapan ibadah atau penyucian batin, maka tidaklah ia mendapat keberkatan dan manafaat malam tersebut.

Petanda Berlakunya Lalilatul Qadar
Petanda berlakunya malam istimewa ini boleh diketahui pada malam tersebut ataupun pada pagi berikutnya. Namun demikian, semua petanda yang diberikan dalam Hadis adalah terlalu umum dan sukar untuk dihuraikan kerana ketiadaan tanda spesifik dan berfokus. Petanda pada waktu malam ialah riwayat Imam Ahmad bin Hanbal “Tandanya adalah langit bersih, terang bagaikan bulan sedang purnama, tenang, tidak dingin dan tidak pula panas ...”. Hadis ini menepati keadaan dan suasana malam Al-Qadr yang sejahtera, tenang dan damai. Insyaallah pada malam Lailatul Qadr, barangkali langit tidak akan kelihatan awan hitam atau gumpulan awan tebal yang mengotorkan langit dengan noda. Katakanlah walau pada malam 27 Ramadan, langit kelihatan terang seperti malam 15 atau 16 bulan purnama. Maksud tenang sukar untuk digambarkan, mungkin merujuk kepada ketenangan malam dan suasana. Cuaca dan suhu tidak dingin dan tidak panas. Kalau di Malaysia barangkali antara 24 hingga 29 darjah celsius. Petanda waktu pagi selepas malam Al-Qadr pula ialah riwayat Imam Muslim, Abu Daud, dan Al-Tirmidzi antara lain meriwayatkan melalui Ubai bin Ka'ab yang bermaksud: ”Tanda kehadiran Lailatul Qadr ialah matahari pada pagi harinya (kelihatan) putih tanpa sinar (nya).” Apakah yang dimaksudkan di sini matahari tidak kelihatan kemerah-merahan pada waktu pagi? Wallahu A’lam.

Rumusan
Setiap fakta berkaitan malam Al-Qadr adalah perkara pokok dalam sistem kepercayaan Islam dan mesti diyakini sepenuhnya. Kita mesti bersedia dengan sepenuh persediaan amalan ibadah untuk mendapatkan malam Al-Qadr. Rugilah mereka yang tidak mengejarnya untuk mendapat keberkatan, keampunan dan keredhaan Allah s.w.t..

Sumber: Pusat Islam, UPM 

Sedar tak sedar, kita dah sampai ke sepuluh malam terakhir Ramadhan. Sama2lah kita menghayati malam-malam terakhir Ramadhan pada tahun ni. Takkan ada kepastian untuk kita bertemu Ramadhan yg akan datang. Renung2kan dan selamat beramal. InsyaAllah...

menu i: kuih tongkol a.k.a kuih handbag

Sepanjang 20 hari berpuasa di bumi kenyalang ni, dah macam2 jenis kuih muih and lauk pauk yg jarang2 dijumpai di semenanjung yg i tgk n rasa. Rasa macam best gak nak share varieties of food yang i dah lancarkan food testing ke atas mereka. Ok sesi perkenalan bermula ngan menu arini iaitu kuih tongkol a.k.a kuih handbag. (handbag?? nama yg unik kan..). Not sure kuih ni ade kt semenanjung or not. Rasanye lemak2 sket and ditambah sket ngan kuah manis (air gula apong or gula pandan). So secara logiknya mestila ada jenis kaler kehijauan sket, and ada gak yg kaler kecoklatan sket. Personally, kuih ni ok jela ngan my tekak ni. Nak kata fevret tu idok lerr, tp bleh je sumbat ke mulut ni without ketidakstabilan tekak.
 
2biji = rm1.00

cuba tgk btol2..mcm handbag kan!

inilah isi di dlm handbag itu. bukan duit ye $$$.. ni version gula perang (gula apong). sila abaikan isi yg da hancuss gara2 sumbat2 dlm bag =p

ok jom cuba test try makan kuih ni

August 30, 2010

Tanggal 31 ogos

Tanah Melayu telah menerima pengisytiharan kemerdekaannya tepat pada detik pertama pukul 12.00 tengah malam di Padang Kelab Selangor, Kuala Lumpur, bagi menandakan lahirnya sebuah negara baru yang berdaulat, setaraf dan setimpal dengan semua negara-negara yang berdaulat di dunia. Laungan "MERDEKA" telah dilaksanakan oleh Tunku Abdul Rahman, Perdana Menteri Persekutuan Tanah Melayu yang pertama keesokan harinya tepat 9.30 pagi di hadapan 20 ribu rakyat Persekutuan Tanah Melayu dan Raja-rajanya serta perwakilan dari 30 negara-negara Komanwel dan negara-negara asing lainnya, di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur. Sumber: Erti Merdeka

To sape2 yang xtau or kurang alert, tahun 2010 ni negara kita menyambut ulangtahun kemerdekaan yang ke-53 dengan bertemakan 1 Malaysia Menjana Transformasi. Sila take note yer anak2 muda sekalian..
 
 

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Merdeka ! Merdeka !
Tetaplah merdeka
Ia pasti menjadi sejarah

Tanggal 31
Bulan lapan lima puluh tujuh
Hari yang mulia
Hari bahagia
Sambut dengan jiwa yang merdeka

Mari kita seluruh warga negara
Ramai-ramai menyambut hari merdeka
Merdeka !
Tiga satu bulan lapan lima puluh tujuh
Hari mulia negaraku merdeka


1 MALAYSIA
MENJANA TRANSFORMASI

August 29, 2010

The less the happier

I will be home in less than 10 days. Hoooooreyy!!! Cant wait for the raya holidays. Family gathering.. And dapat makan sodap2. Also got numbers of to-do list sepanjang bercuti nnt. Mungkin agak bz kot, but im happy =)

August 28, 2010

From the Bottom of ....

"Never look back," we said
How was I to know I'd miss you so?
Loneliness up ahead
Emptiness behind
Where do I go?

And you didn't hear
All my joy through my tears
All my hopes through my fears
Did you know?
Still I miss you somehow

From the bottom of my broken heart
There's just a thing or two I'd like you to know
You were my first love
You were my true love
From the first kisses to the very last rose
From the bottom of my broken heart
Even though time may find me somebody new
You were my real love
I never knew love
'Til there was you
From the bottom of my broken heart

"Baby," I said
"Please stay
Give our love a chance for one more day"
We could have worked things out
Taking time is what love's all about

But you put a dart
Through my dreams
Through my heart
And I'm back where I started again
Never thought it would end

From the bottom of my broken heart
There's just a thing or two I'd like you to know
You were my first love
You were my true love
From the first kisses to the very last rose
From the bottom of my broken heart
Even though time may find me somebody new
You were my real love
I never knew love
'Til there was you
From the bottom of my broken heart

You promised yourself
But to somebody else
And you made it so perfectly clear
Still I wish you were here

From the bottom of my broken heart
There's just a thing or two I'd like you to know
You were my first love
You were my true love
From the first kisses to the very last rose
From the bottom of my broken heart
Even though time may find me somebody new
You were my real love
I never knew love
'Til there was you
From the bottom of my broken heart

" Never look back" we said
How was I to know I'd miss you so?

August 23, 2010


1. Ape name blog nape letak nama 2?
http://cheironlady.blogspot.com/
Cheiron is my nama pena tuk my hasil penulisan. I love to write poem and cerpen long time ago. Tapi dah sgt lama tak ngarang..

2. Bila start buat blog? 
Tahun 2003 started wif the same name and url as this one, tp diff content. 2009 i totally changed everything. Nafas baru =)

3. Sape 1st follower?
I xde letak follower link kat my blog

4. Ucapan khas untuk pemberi Award?
Tenkiu vewy much to puan zati to-be. You have the most frequent updates blog on my list. Rajinnye mengupdate. Keep it up!

5. Lastly, 9 org cute yang saya nak tag?
Ok i tag everyone yg visit my blog and baca this entry. Hey! You are reading kan, so u've been tagged! And u've been awarded =)

August 20, 2010

An album

INDIGO - 3 episod

Already finished mendownload songs from this album. Album ni diterbitkan tahun 2000. Dah lama pun, tp saja nak dgr lagu2 lama ni. Actually this album ade sentimental value tuk diriku ini =) But let me keep it myself la yer =p

August 19, 2010

Cik Bedah yang....

I found this interesting entry while doing my blogwalking routine. A very good entry written by b2b cik xora which most of us penah lalui benda ni. Penah dgr or ckp bout all these things. Mari sama2 baca n pikirkan yer.

Susah ke nak kahwin ni? Kahwin memang susah, tapi lagi susah menghadapi soalan yang dilontarkan oleh 'Cik Bedah'

1. Kahwin
Kalau kahwin awal, dikata "Erm.. dah gatal nak berlaki la tu!"
Kalau kahwin lewat, dikata "Psst.. Dia tu jual mahal. Pasal tu tak laku-laku"

2. Anak
Kalau bunting pelamin, dikata "Ei, mengandung 2 bulan dah? Rasanya baru sebulan setengah kot diorang kahwin. Jangan-jangan...."
Kalau tak de rezeki lagi, dikata "Dah setahun kahwin, takde isi? Mandul la tu!"

3. Wang Hantaran
Kalau diletak tinggi, dikata "Amboi! Hebat sangat ke anak dia tu sampai letak wang hantaran tinggi-tinggi?"Kalau diletak rendah, dikata "Rendahnya. Bakal suami dia tak mampu la tu"
 
4. Majlis
Kalau sederhana, dikata "Erm.. kahwin sekali seumur hidup. Buat apa buat majlis kecik!"
Kalau mewah, dikata "Membazir betul! Baik simpan duit tu untuk kehidupan lepas kahwin"

5. Mekap
Kalau sederhana, dikata "Ei, muka pengantin tu buruknya. Kan elok amik makeup artist yang bagus sikit. Tu pun nak berkira"
Kalau cantik, dikata "Mekap, kalau dibuat mata cam Rozita Che Wan pun, nanti dah basuh mekap, sepet juga mata tu. Rugi aje seribu bayar mekap"

6. Photo
Kalau sederhana, dikata "Gambar ni aje kenangan. Baju kahwin, pelamin, tu semua kena pulankan balik. Apa salah kuar banyak sikit budget untuk gambar"Kalau mahal, dikata " Ala mahal cam ni pun, nanti dah 4 bulan kahwin, takde nya nak tengok album ni sama-sama. Nanti buat kumpul habuk aje!"

7. Makan
Kalau banyak lauk, dikata "Siapa nak habiskan semua lauk ni? Tetamu bukannya dia jemput ramai pun!"Kalau lauk sikit, dikata "Panggil orang kenduri. Lauk macam makan tengah hari aku masak kat rumah aje!"

8. Pelamin
Kalau pelamin lama, dikata "Ei, tak sesuai langsung la warna pelamin tu! Cam kampung betul taste pengantin ni!"Kalau pelamin moden, dikata "Ala. pelamin ni dah biasa aku tengok kat wedding lain. Tak unik mana pun!"

9. Door gift
Kalau tuan rumah kasi buah tangan sikit, dikata "Aku penat-penat datang dari jauh, muffin aje dapat!?"Kalau tuan rumah kasi buah tangan banyak, dikata "Ala, Nak nampak grand aje la tu kasi paper bag, tapi dalam tu setakat kerepek, gula-gula, muffin, tisu ni, huh murah aje"

10. Jemputan
Kalau dijemput "Aku ni bukan teringin sangat nak gi kenduri dia. Tapi pasal aku nak tengok, hebat sangat ke majlis dia tu!"Kalau tak dijemput "Dia tu takmo jemput aku pasal malu la tu, majlis dia mesti cikai-cikai aje tu..!"

Mereka digelar Cik Bedah a.k.a Mulut Bedebah.

Kadang2 kite xperasan pun ape yg keluar dr mulut sendri kan. Mari sama2 blaja tuk respect perasaan org lain. Respect the privacy.. respect the idea.. respect the effort.. and respect everything. Renung2kan..

*** Thank you to Cik Xora for sharing this. U ols bleh read full entry and comments yg berjela2 at her blog

August 16, 2010

Ramadhan 1431H

Cepatnye masa berlalu. Just finished seminggu bercuti n pulang ke shah alam. Today dah kt kuching n start keje. Back to daily routine di perantauan. But ade sedikit kelainan. My first time berpuasa di kejauhan sorg diri. Bebuka puasa sorg diri. Everyday ok! Sob.. sob.. sob.. Walopun dah few days menyambut Ramadhan, sy nak gak wish Salam Ramadhan al-Mubarak to all umat Islam yg menyambut Ramadhan. Selamat berpuasa and semoga ibadah pada tahun ni lebih diberkatiNya. To my elder sis yg tgh bz berbisnes di bazar ramadhan shah alam, all the best to you. Nnt raya sila blanja mkn beso ye puan tokei =p 



August 05, 2010

c.u.t.i

Im done wif packing. And im ready to fly home. Hoooorrreyyyyy!!!!! Will be on leave for one week. Happy holiday to myself =)

August 03, 2010

Sarawak Regatta vs Karnival Sarawak

Jalan2 sepanjang weekend 31/10 - 01/08...
Sarawak Regatta 2010
Ini adalah anual event di waterfront kuching. It is a pertandingan lumba perahu panjang. Ade mcm2 xtvt kt waterfront area tu. Antaranya adalah pameran kraf.. bazaar.. karnival metro..

deretan gerai at the bazaar

terserempak ngan dayang, my x-hausmate (sec2) zaman stadi dulu

gile hebat derg ni lumba perahu. dahle tgh panas terik!

Pesta/ Karnival Kuching
 This is also an annual event kat kuching ni. Event ni bersempena ngan ulangtahun pengisytiharan bandaraya kuching. Antara program yg dimuatkan adalah bazaar, funfair, food fair, garden show, pertunjukan bunga api, and mcm2 lagi.

ade bermacam2 garden decor. very nice! (design garden berubah every year)

bubles tu nmpk sgt cantik. i like!

Seminar at Santubong Resort

Our department telah berjaya mengorganized 'Seminar on Radioactive Iodine Treatment of Thyroid Diseases' pada 22-24 July 2010 di Santubong Resort. With eleven manpower only, sgt byk dugaan and cabaran dlm menjayakan seminar yg dihadiri lebey kurang 60 participants.The invited speakers and the participants were from all over the country, bout 85% were from semenanjung kot. After a month bertungkus lumus, hasilnya agak membanggakan, except for the hotel management. Rasanya it would be the last time ever to organize any event there. Service and management yg sgt mengecewakan. Luckily kitorg ade prepared and bwk our own equipment (standby awl2...), if not mesti byk yg kelam kabut. Dahle service n management sgt trok, pastu  food xsedap and repeatition menu. Stress! Papepun, this seminar byk bagi a lot of experiences in managing and organizing a big event. Baru sebulan keje dah kena manage few important things. Anyway it was a good  learning process. Besides dpt kenal and bertuko stories and experiences wif peserta2 dari luar. So here goes our nuclear medicine team...