Pages

September 30, 2010

30 September

Hari ini adalah 30 September 2010. Apa istimewanya hari ni? Today is mama's birthday. Happy birthday to my beloved mama. Thank you atas segala susah payah pengorbanan mama membesarkan dan menjaga anakmu ini. Semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki. Dan semoga keluarga kita sentiasa di bawah rahmat and lindunganNya. Amin. I love u mama! 


She used to be my only enemy and never let me be free
Catching me in places that I knew I shouldn't be
Every other day I crossed the line I didn't mean to be so bad
I never thought you would become the friend I never had 

Back then I didn't know why
Why you were misunderstood
So now I see through your eyes
All that you did was love 

Mama I love you, Mama I care
Mama I love you, Mama my friend
You're my friend 

I didn't want to hear it then but I'm not ashamed to say it now
Every little thing you said and did was right for me
I had a lot of time to think about, about the way I used to be
Never had a sense of my responsibility 

Back then I didn't know why
Why you were misunderstood
So now I see through your eyes
All that you did was love 

Mama I love you, Mama I care
Mama I love you, Mama my friend
You're my friend
You're my friend

But now I'm sure I know why (I know why)
Why you were misunderstood
So now I see through your eyes
All I can give you is love

Hari ni juga merupakan hari terakhir dalam bulan september tuk tahun 2010. Means dat sok dah masuk bulan october. Im going back to my hometown nexwik on thursday. Dup dap dup dap.. Erk balik kpg pun neves ka. Ntah pape. Yea! Balik kampung again!


September 28, 2010

Belimbing adalah starfruit

Kali ni nak share info sihat ngan kwn2 semua. Tentang khasiat buah.  Sejak tiga bulan ni sy start mengamalkan mkn buah pd setiap hari. Everytime kuar wiken mmg wajib beli buah bout 10 biji tuk stok seminggu. Kalo xkuar, beli je kat minimart kt opis tu, tp x best kat situ sbb jual imported fruits je. Marila sama2 mengamalkan pemakanan sihat yer kawan2. Arap2 dpt maintain amalan ni.. Haha sedikit kurang yakin ngan diri sendri. Ok memandangkan buah pilihan minggu ni adalah buah belimbing dan pear, jadi sy nak berkongsi sikit info ttg buah belimbing.
Belimbing merawat kencing mani, tekanan darah tinggi, gingivitis atau radang gusi.

Buah belimbing besi merupakan sumber vitamin C yang baik, juga zat besi dan zat kapur. Di samping sebagai sumber nutrisi yang baik, buah belimbing besi muda juga digunakan untuk pencegahan bahkan terapi pelbagai macam penyakit, antara lain bermanfaat dalam: menurunkan tekanan darah tinggi, anti oksida, anti kanser, melancarkan pencernaan, menurunkan kolestrol dan membersihkan usus.
 
Air perahan buah belimbing dapat mencegah tekanan darah tinggi agar selalu berada dalam keadaan yang normal. Dikatakan tekanan darah tinggi akan menjadi normal apabila seseorang itu rajin meminum air belimbing. Tapi jangan sekali-kali mencampurkan air perahan belimbing dengan gula pasir atau sirap kerana ia akan menimbulkan kesan yang sebaliknya.

Di India, buah belimbing yang masak digunakan untuk menghentikan pendarahan. Sementara buahnya yang telah kering digunakan untuk mengurangkan demam panas. Buah yang telah diawet pula digunakan oleh masyarakat India untuk meredakan cirit-birit dan mabuk kerana pengambilan alkohol berlebihan. Minyak yang diekstrak dari buah dijadikan ubat mengubati penyakit mata .

Di Brazil pula, pesakit yang mempunyai masalah buah pinggang dan pundi kencing sering dinasihatkan agar mengambil buah belimbing. Masyarakat negara itu juga percaya bahawa buah tersebut elok untuk penderita ekzema.

Chinese materia medical ada menyatakan bahawa rebusan buah dan daun belimbing elok diminum untuk mengatasi masalah muntah-muntah. Daunnya diramas dan diletakkan di atas dahi untuk menghilangkan sakit kepala. Sementara pucuk dan daun yang dihancurkan diletakkan di atas cacar dan ringworm.
Sumber: Srikandeh


Buah Belimbing Bintang Penawar Hipertensi

Kajian saintifik telah menunjukkan buah belimbing bintang mempunyai khasiat perubatan selain kaya dengan vitamin.

School of Pharmaceutical Sciences , Universiti Sains Malaysia (USM) telah menjalankan beberapa kajian yang menunjukkan bahawa buah belimbing mampu mengurangkan tekanan darah. Apabila jus belimbing diberikan kepada tikus semasa kajian, tekanan darah binatang tersebut telah turun, diikuti kenaikan , kemudian menurun semula dengan perlahan. Oleh itu ada kemungkinan buah belimbing, jika kerap dimakan, boleh membantu mereka yang menghidap tekanan darah tinggi. Buah ini dapat membantu melawan kesan pemakanan makanan terproses yang menyumbangkan kepada kenaikan tekanan darah tinggi.

Dalam kajian lain USM juga telah menunjukkan jus belimbing mempunyai sifat-sifat antibakteria seperti staphylococcus penyebab beberapa penyakit seperti indigesi dan masalah kulit.

Buah belimbing bintang juga mempunyai Vitamin A yang tinggi di antara buah-buahan tempatan Malaysia. Setiap 100g mempunyai 155 mcg Vitamin A. Ia juga mengandungi Vitamin B (thiamine, riboflavin), dan mineral kalsium dan besi. Protein, lemak dan karbohirat juga ada dalam bilangan yang kecil.

Sumber: Penawaralami
(New Straits Times, 22nd Aug 1984)
 
 

September 27, 2010

Jatuh cinta

Ok tamau cakap banyak tulis panjang lebar. Yang pastinya saya sudah jatuh centa ngan mereka. Superb marbeles. Superb lavish. Superb elegant. Superb nice. Superb sweet. Segalanya superb. Persoalannya? I think it will burn the whole pocket to get them. Jangankan nak sepasang, sebijik pun kena pk 88 kali. Sila tgk di sini. Bling bling!!!

September 26, 2010

Done wif satin ribbon

Im done wif my 15% diy for project A. Yang selebihnya to be continued bulan spuloh nnt. Project B pun kena tunggu bulan depan gak tuk disiapkan. Nanti dah settle semuanya, i'll update the complete of my two diy projects. Harap2 berjaya n hasilnya ok. 

tadaa! dragon ball satin ribbon ada enam bijik semuanya. first time buat ni. ok kan! sila admit walaupon dgn xjujur =p

Jujur

Lagu yg sedang berkumandang di stereo lappy ku...

Jujur - Radja
 
Duhai kekasih pujaan hatiku
Apakah kau memberiku satu arti
Sedikit rasa yang bisa kumengerti
Bukan sumpah atau janji

Buktikanlah bila ada cinta
Setulus hatimu bisa menerima
Sebatas kejujuran yang kau miliki
Bukan sekedar bersama

Jujurlah padaku bila kau tak lagi cinta
Tinggalkan aku
Bila tak mungkin bersama
Jauhi diriku lupakanlah aku
 
Jujurlah padaku bila kau tak lagi cinta
Tinggalkan aku
Bila tak mungkin bersama
Jauhi diriku lupakanlah aku
Selamanya

pameran pengantin malaysia 2010

Pameran Pengantin Malaysia is back again!! Dianjurkan oleh organizer yg tak asing lg, Urban Vibe. Fyi, this is the first international pameran pengantin diadakan kt sini. To all my dear readers yg ade plan or bakal bkahwin, jemput2lah mengvisitkan diri anda ke pameran ni. Yg dah kawen pun boley je visit smbil mengimbau kenangan2 bercinta n excited nk kawen dolu2 tu =p Will be held at KLCC, hall yg beso semestinya ade byk vendors ngan mcm2 designs n pilihan kan. Sgt rugi kalo tak tgk pameran ni. So sila amek pen n mark your calendar on 8 - 10 October 2010 and do get yourself there. 


Ok dgn ini sy adalah sgt frust xdpt jln2 kat pameran ni cos during the event ill be at my hometown. Frust menonggeng. Xpela tunggu nextime je. Tp yg ni first international exhibition! (xpe next year ade lagi...sedapkan ati sendri..)

Sambungan diy project

Masih lagi project yg sama as in previous entry. But yg ni green color wif smaller ribbon size. Oh lupa nak gitau, i used satin ribbon for this project. Actually paper ribbon and organza ribbon are much easier to shape n tie them. Tp in my case, paper ribbon adalah sgt xsesuai n xcantik. Organza is nice, tp oredi used for other parts of the project. Later ill combine them together in one group of items.Why i choose green? Hm because my diy project are all in green+white/cream theme.

Ok done 1/2.. Progress report? Tinggal lg half step
 

Simple kan. Ada sket caca merba senget benget. Tp stil rasa puas ati sbb the whole project is on my own touch. Saya budak baru belajar. First time buat benda2 ni. Huhu. (not bad for the first timer like me kan..)  Ok enuf for this time. Nanti sambung lagi. 

September 25, 2010

Theme color

Berfikir tentang hari2 penting n bahagia in future. Engagement.. Solemnization.. Wedding reception.. Apa theme kaler yg menjadi pilihan ati korang nnt? Mesti most of us dah ade impian n angan2 ke arah tu kan. (For those yg single la). Berangan2 jap =)




For myself, im thinking of having green+white/cream for engagement day.. off white for solemnization.. pink+silver for bride's reception.. and white+red/gold/brown for groom's reception. Ok dah terbayang2 fashion yg diidamkan. (senyum sorang2..huhu..)

September 21, 2010

ribbon 1/4 done

Remember i did mentioned bout my two diy project in the previous entry? Project A dah 70% siap before i get back here in kuching. Meanwhile project B masih blom bergerak lagi, tp raw material dah dibeli n dicari. Skang ni tgh in progress siapkan lagi 15% project A. And then 15% selebihnya akan dsiapkan bulan depan. Ni adalah hasil tuk 1hour mlm ni. Settled six simple ribbons. Actually lom siap sepenuhnya lagi, ni baru first layer. Cukup dulu tuk harini.

my diy ribbons 1/4 settled (simple n senang je..)

things needed? semestinya kena ada ribbon tape, gunting and dawai (dawai no. 30 is recommended)

Camane nak buat? Ala.. senang je. Tp susah nak wat tutorial kt sini. Xreti nk xplain. Tp rasanya korg tgk gaba pun dah dpt agak cane nak buat kan. Lebey mudah drpd buat ribbon tuk flower bouquet.

September 20, 2010

Aidilfitri wif families

Salam lebaran di aidilfitri. Mood raya ku telah hilang sebaik saja menjejak kaki di bumi kenyalang ni, tertinggal mood di semenanjung. Huhuhu. How was my raya? Raya tahun ni agak kelam kabut n penat cos all my family members balik kampung d saat2 akhir. So last minute preparation la tuk ngemas2 n masak. This year giliran my brother beraya d perlis (pagi raya ketiga bertolak ke kemamanG ke umah mertuanya) n my sista plak beraya di ipoh bersama keluarga mentuanya (bertolak pulang ke perlis pada ptg hari raya pertama). Menu raya? Semestinya menu wajib on the very first syawal adalah laksa perlis. Yang ni mmg xle tuko menu, kalo tuko je mesti semua guest akan tanye nape xbuat laksa. Mmg umah kitorg dah terkenal ngan menu laksa yg sodap! (ok air liur dah meleleh tingat laksa..adoi..). Second syawal plak main menu adalah mi kari. Kalo dah dua ari berturut2 served menu berkuah, maknanya mmg bz bangat la nk membasuh pinggan mangkuk n potong ulam2an. Fyi, my fam mmg xsuka serve any food using any cup, plate or bowl yg jenis pakai buang. Never ever. My mama mmg very particular bab2 makan n sambut tetamu. So a big NO to pinggan mangkuk pakai buang and also a big NO to pinggan mangkuk plastic made. Menu lain? Kek coklat, yg juga menu wajib yg mesti ada tiap2 kali raya. Usually kitorg akan buat 2biji kek pada mlm raya. Selebihnya adalah kuih tunjuk. And a must have menu tahun ni adalah kek lapis sarawak. Dah nama pun keja kt kuching kan, mestila org akan tanye n nak rasa kek lapis sarawak. Hm raya tahun ni xdpt beraya byk rumah sgt. Masa yg sgt suntuk, ditambah plak bz ngan my two diy projects. Projek ape? Nnt i stori di lain entry ok. Malas nak type byk2. Layan jela gabo2 my family n sedara2 ni k..

1> duduk di atas: eldest brother, dad, mom, sis-in-law, nephew
duduk di bawah: me, youngest sis
2> the pinkish anak sepupu


pasukan oren: my brother's fam

pasukan merah: my sista's fam

1> my whole family members

1> mak2 dara and anak2 dara bersama babies
2> my family wif my uncle's family

mengvisit sedara2 di yan kedah

maktok and wan bersama dua cucu kesayangan

abang aqief and adik wafa
 
 

September 06, 2010

salam aidilfitri

Di kesempatan ni, saya dgn rasa rendah diri memohon maaf kepada sesiapa jua yg pernah terasa atau tercuit hati dengan sebarang penulisan di laman sesawang ini. Juga kepada semua sahabat2, rakan2 bloggers, readers, and everyone who knows me. Mohon kemaafan di atas segala keterlanjuran, kekasaran, kekurangan serta kelemahan diri ini. Semoga berbahagia menyambut lebaran aidilfitri pada tahun ni. InsyaAllah..


September 05, 2010

Mini pelamin @ e-day

Perlu ke mini pelamin during e-day? Terpulang pada keperluan, kehendak, selera, and budget masing2 la kan. For myself, im thinking of having a simple sweet mini pelamin on my e-day nnt. Like how ek? Hm lebey kurang mcm ni la.. Pictures are taken from google and various wedding vendors.







Simple n nice kan. (kalo korg cakap xcantik pun, ade aku kesah?). Yg penting i loiikeee! Sgt suka =)

pulang beraya ke kampung halamanku

Its Sunday noon! Then it comes Monday. And then Tuesday. Hari yg ditunggu2. Yeahhaaa! Mau pulang ke kampung. Perjalanan balik kpg kali ni agak cerewet sket wif few transit. 

Tuesday nite
i) from umah ke airport kuching by cab
ii) from airport kuching to airport penang semestinye naik belon (org srwk panggil belon yer, bukan flight)
iii) from airport penang ke gelugor by car (pitstop bermalam di umah kak ayu, she will pick me up)

Good morning Wednesday
iv) from gelugor to jeti georgetown  by car (she will send me there)
v) from jetty georgetown to jetty butterworth by ferry
vi) from jetty butterworth to bus station butterworth by my own feet
vii) from bus station butterworth to bus station kangar of course la by bus kan..
viii) from bus station kangar to my house by car (not sure yet sape yg akan pick me up)
ix) finally.. home sweet home!!!

Why i have to land a pit stop kat umah kak ayu? Fyi, flight airasia from kuching to penang hanya ada satu je seari and masa penerbangan adalah di mlm hari which it will touch down the penang airport at 1130pm. Everyday masa yg sama je. And there is none direct airasia flight from kuching to alor setar =( nak beli MAS xde budget plak (tiket airasia yg 400 ni pun i dah rasa mahal sgt),  plus time raya ni mmg konpem byk nak pkai duit raya. So memandangkan kecerewetan nk smpai ke kpg halamanku itu, i cannot bring byk kek lapis home. Sgt limited, setakat larat hand carry jela. So sape cepat die dapat yer.

Uhhh.. Tak sabarnye nak balik kpg. Macam2 program menanti wif my sistas. Raya dis time semestinya xtra bz cos i have few mission to complete. Bz tp xcited =) Btw, i will be in perlis from 8-14 september and then  in shah alam from 16-19 september.

Ok ni ditempekkan one of my fevret lagu raya...

Suasana di Hari Raya
(Anuar Zain feat Elina)

Berlalulah sudah ramadan sebulan berpuasa
Tiba syawal kita rayakan dengan rasa gembira
Anak muda di rantauan semuanya pulang ke desa
Ibu dan ayah keriangan bersyukur tak terkira

Bertukar senyuman dan salam ziarah-menziarahi
Tutur dan kata yang sopan saling memaafi
Suasana hari raya walau di mana pun jua
Memberikan ketenangan dan mententeramkan jiwa

Kuih dan muih beraneka macam
Makanlah jangan hanya dipandang
Ketupat rendang sila nikmati kawan
Penat memasak malam ke pagi

Wajik dan dodol jangan lupakan
Peninggalan nenek zaman berzaman
Asyik bersembang pakcik dan makcik
Hai duit raya lupa nak diberi

Berlalulah sudah ramadan sebulan berpuasa
Tiba syawal kita rayakan dengan rasa gembira
Anak muda di rantauan semuanya pulang ke desa
Ibu dan ayah keriangan bersyukur tak terkira

Kuih dan muih beraneka macam
Makanlah jangan hanya dipandang
Ketupat rendang sila nikmati kawan
Penat memasak malam ke pagi

Wajik dan dodol jangan lupakan
Peninggalan nenek zaman berzaman
Asyik bersembang pakcik dan makcik
Hai duit raya lupa nak diberi

September 04, 2010

menu iv: kuih kapal

Kuih kapal ni banyak je dijual kat semenanjung tu. Tp xpenah plak beli, dtg sini baru terasa nak food testing. Isinye? Bahagian bawah yg kaler kecoklatan tu is air gula and yg keputihan tu is campuran santan n tepung.  So ginilah ghupernye..

2=rm1.00


Attention! Kuih kapal dan kuih kapal terbang adalah berbeza sama skali ok! Plis take note yer

September 03, 2010

menu iii: kuih cina

Kuih pilihan arini digelar kuih cina merah. Kuih ni ala2 kuih koci tp dalamnye inti kacang. Kaler pinky! Actually ade je dijual kt semenanjung tp si penulis ni jakun xpenah tgk. Kalo dah namanye tgk pun xpenah, apatah lg nak membeli n merasa kan. Mengikut ape yg dah dikaji, kt semenanjung sinun tu kuih ni dinamakan kuih peria a.k.a kuih buah puya a.k.a kuih koku. Huh mcm2 nama gelaran kuih ni, ikot tmpt yg berbeza2. Tapi rupanya adalah lebey kurang cenggini la..

3 = rm1.00

berintikan kacang

big girl dun cry

I just signed in my fb account. And i saw one of my fren updated her status saying "big gurls dun cry... ermm". Suddenly sy terdiam. My eyes are getting wet. And still on. Me and my fren slalu guna ayat ni satu ketika dulu. I really miss her so much. Dulu there used to be three of us. Azyyah, fetty and me. Berkenalan selama setahun during matriculation course. But walopun setahun je, we were so closed mcm adik bradik. Sharing laugh and tears. Sharing the same interest. Sharing our big dreams. Sharing meals. Sharing makeup. And we also did shared our clothes and shoes too. Fetty was really manja and sensitip. Sgt berbeza compared to azzyah n me yg lebih independent. I was more like an eldest sis walopun azyyah is actually the eldest. I was the one who owez be wif them to comfort. Lend my ears and shoulder. I remember one time tu fetty merajuk cos die rasa sy asek lpk n lebihkan azyyah drpd die. She cried. Lama jugak die merajuk masa tuh, almost two weeks kot menjauhkan diri, but we managed to settle. I miss the moment when three of us sit together and talk n talk n talk kdg2 tu dr mlm smpai ke pagi. This Ramadhan remind me of our sahur back in langkawi. Memandangkan sy adalah org yg sgt xsuka selekeh, so of course la i must wear proper attire walopun nak g sahur kat cafe kat tepi blok je. But being her, dgn selambanye pakai baju kelawar or kain batik turun makan, wif ramai jejaka2 tgh sibok melantak di cafe. Siap ade few org yg igt die adalah makcik pekerja kantin. But being her, maintain cool je. Lepas setle mkn, balik bilik mmg gelak guling2 mcm nk roboh bilik. Nyesal jap.. Tp dlm nyesal2 tu, 8 9 kali gakla turun sahur pakai baju tdo je. Ngekngok btol. Usually after klas ptg kitorg sebilik akan kuar jln2 ke pantai cenang saje jalan2 d tepi pantai and bercandaan mencuci mata. Kalau tak g tepi pantai, kitorg akn ke padang maksirat tuk jln2 cari mkn. Xpun g berjalanan or berjogingan d Langkawi Lagoon Resort.  Wiken plak adalah time tuk melancong pusing2 langkawi or picnic time (selain balik kpg la..) Hoorey! Seriously i miss the moment. Bayangkan selama setahun kat matrik tu, i have 15 albums beso of our memories. Banyak kan! After a year, masing2 meneruskan kehidupan pelajar d tmpt baru. Azyyah di bangi, fetty di skudai and me at serdang. Azyyah n me of course la slalu je lepaking sama2 cos sgt dekat kan. Ukm adalah rumah keduaku n uniten adalah rumah keduanya =) Tp fetty pun kerap gak nek bus ke kajang n lepak wif us either at azyyah's or mine. After few semesters something happened to her, and we lost contact. Mula2 kejap on n off. Tp suddenly she dissapeared at all. No news. No hint. No track. Nothing at all. We tried to call her sis, tp number tu dah 3thn and dah xde dllm perkhidmatan. Tried to call her dad, tp xberjaya gak. The last time we had a talk was last 3years and she was  at bukit beruntung. Everytime azyyah and me discuss about her, i felt so sad. Sgt sedih. I miss her so much. To my dear fetty, we dun  have any idea of where you are. But we want you to know that we both miss u so much. Whenever we had a chance to talk, u r owez be inside our chat. Whatever things you did in your previous life, we never put the blame on you. We are not only fren my dear, but we are family. Did you know azyyah is married?  Did you remember we promised to  share the great moment together? We looked for you tp xberjaya. We always hope to see you again. We always hope to get together again. We do miss u a lot my dear. Whenever place you live, whatever thing you did, we owez pray for your happiness. All the best to you and may God bless you. I miss you..

September 01, 2010

menu ii: kuih celorot

Sesi pengenalan diteruskan ngan menu kedua iaitu kuih celorot, salah satu kuih tradisional kt sarawak ni. Rasanye lemak2 gitu. This sweet kuih is wrapped in leaves, where you can press the base and then the filling pops up from the top. So bila nak makan kena lurutkan (celorot=celurut) daun yg melilit tu kot. That is y they named it celorot kot. Err... logic tak idea tu? Maybe.. Yes i know im a good thinker =p 

3biji = rm1.00


mari membuka gulungan balutan (erk..btol ke ayat ni?)

inilah rupa isi di dalam baju daun itu. these two pictures adalah ihsan dari encik google