Pages

October 30, 2010

Busy

Pagi semalam tamat suda kursus induksi selama 2mgu kat Penview Hotel, Kuching. Kursus yg wajib pegi n wajib lulus sbg salah satu syarat confirmation sbg govt servant. Sgt penat n xcukup tdo but i did enjoyed myself there. Later ill stori in detail. Skang tgh bz pack brg tuk bpindah ke tmpt baru. Currently i hanya sewa bilik wif a very expensive rate. rm560 sebulan ok! Dalam bilik hanya ada handmade katil bujang, toilet n aircond. Size bilik is vewy small, half bilik otel yg standard size tu je. Huh memang cekik darah btol auntie ni! So im moving to a proper house located at matang jaya. Jauh sket la dr my opis but much more comfort. Later il update. Ok gotta go. Mau siapkan sesi ngemas n kosongkan bilik. Owh btw, my whitey foot sudah sampai d bumi kuching ni. Easy for me to move around. Happy =) Ok tata.

October 04, 2010

+ve and -ve

Positive mood
~ Saya akan pulang ke kampung pada ari kamis  ni, flight kol 330pm ke kl. Then tgh mlm nek bas ke kangar. Opps lom gitau bos mau amek half day =p
~ Saya suda booked kapal to bring my car to kuching. Kapal laut tu dijangka akan bertolak dr port klang pd 14/10 dan berlabuh di pelabuhan kuching pd 21/10. 
~ Saya suda survey umah sewa dan sudah konpem tuk pindah ke umah tu on november. Saya akan berhousematekan bersama lagi dua org science officer. Makanya kami akan tinggal bertiga nnt. Hopefully my new housemates ok n serasi.

Negative mood
~ Saya hanya dpt pulang ke kampung kejap je, cuti ari jumaat n isnin je =( Reserve cuti tuk bulan doblas nnt.
~ Ari jumaat minggu yg sama saya pulang dari kampung, terpaksa plak menghadiri course selama dua minggu (15/10 to 29/10) kat hotel yg xigt namanya.
~ Saya mungkin xdapat menyambut kehadiran keretaku di bumi kenyalang ni kerana masih berkursus pada masa ketibaannya.
~ Saya terpaksa memulunkan diri mengemas dan mengepack brg sebaik je habis kusus, cuma ada dua ari tuk kosongkan tmpt ni cos 1/11 kena move out!

October 03, 2010

Triple ten

Pejam celik pejam celik, dah masuk bulan october. Dah dekat akhir tahun kan. Apa istimewanya bulan october ni? Of course la bcos there is a red hot date for weddings this year: October 10, 2010. Get it? 10-10-10. What a fun wedding date kan, and it happens to fall on a weekend (this coming ahad), making it the most trendy wedding date since 07-07-07 a few years ago. Owh btw, my kazen got married on the triple seven (7/7/7).


Ten is perfect. So October 10, 2010 should be a pretty great day. I have my own plan during dat coming triple ten. Tarikh dipilih for few reasons. It is just a number to remember. Tade sebarang kepercayaan karut tentang tarikh dan nombor yer. But after all,  it is a cute number, isnt it? 

October 01, 2010

Self manicure

Selain penjagaan muka dan badan, our nails need to be taken care of too. Giving our nails a manicure is a good way to take care and pamper them. Tp tak ramai ladies out there yg concern sgt bout penjagaan kuku ni, including myself. Proses mengilatkan kuku hanya dilakukan mengikut mood which the mood usually dtg 2 or 3 bln skali je. Uh sungguh pemalas kan. But dis time i must get myself this nail treatment. Wajib! Hm wondering.. Should i step in a spa for a manicure? Or do it on my own? Camane nak buat sendri? Lebey kurang mcm steps kt bawah ni je...

1.  Remove old nail polish thoroughly.
2.  Soak hands in warm water for 10 or 15 minutes. Dry hands.
 
3.  File nails in one direction only. Avoid using a seesaw motion.
 
4.  Push back cuticles. Use a cuticle moisturizer if they do not push back easily after soaking.
 
 
5.  Massage your hands. Use a moisturizing lotion. Use an exfoliating lotion if your skin is dry and/or roughened.
 
6.  Apply a base coat. Allow it to dry.
7.  Apply polish. Clean any stray marks with a cotton swab dipped in polish remover.
8.  Add a second coat for deeper color.
9.  Finish the manicure with a top coat of clear polish.
Ok DONE! Kuku suda cantik n berkilat. Mudah kan.You can check here for more details

Thinking.. Nak g buat kt kedai or kat umah je. Ok since i dun want to coat my nails pun, so i prefer to do it myself. Maybe..