Pages

February 21, 2011

DIY: Paper Cherry Blossoms


While browsing for diy stuffs, i found this cute papermade flower - cherry blossom!


Tersangat amatlah comel kan! Jom kita tgk cara nak buat...


* * * * *
To Make, you'll need Glassine or Vellum papers in shades of pink and coral cut into 3 1/2 and 4 1/2 inch squares, scissors, a utility knife, and 1/4" hole punch.

 * * * * *
Fold square into a cone following these steps: Fold in half from bottom to top.

* * * * *
Fold left side in at an angle, about 45 degrees from bottom edge.

* * * * *
Fold bottom right corner up.

* * * * *

Fold top left corner down.

* * * * *

Use scissors to make four angled cuts to remove the top of the cone as shown. With a utility knife, cut a small rectangular sliver on each side of the cone. Attach to branches with hot glue. To decorate favor bags, fold the top of the bag over twice and punch a hole in one folded corner. Push colored brad through flower, then hole in the bag to fasten.


* * * * *
DONE! 

* * * * *


Boley dijadikan hiasan kecil as table centerpiece. Boley juga ditampal pada cover guestbook. Boley dilekatkan pada wedding card or sampul kad. Boley juga digantung atau ditempek pada goodies bag. Im sure it will look nice and cute! Terpulang kpd hasil kreativiti masing2. Ok sy bertekad mau try few pieces. Harapnya menjadi. Kalo xmenjadi terpaksala lupakan hasrat diy bunga ni. Xpe boley carik diy yg len plak. Yang penting coba... jgn tak coba.. 


February 16, 2011

SLEEP like a baby

Korang ade x kdg2 tu trouble nak tdo nyenyak d malam hari? Masalah sukar nak lelapkan mata. Yela  ade stengah org tu, xsampai 15mins letak kpala atas bantal tros je lelap. Ade  plak yg pusing kiri kanan stengah jam tp stil xdpt tdo. Myself ni dlm kategori ssh mau titun gak. Mata i ni degil sgt, dah letih tp tetap tamau lelap. So i wanted to share wif uols tips yg i baru baca last few days.

Put the lights out
Dimness alert your biological clock that it's the time to wind down, while bright light scream 'daytime' and prompts your brain to wake up. Encourage deep slumber by blocking out city lights entirely with a sleep mask.

Breathe in soothing scents
Lavender oil induces relaxation and sleep, and is often recommended for insomnia. Put a drop or two in a cotton ball and tuck it into the corner of your pillowcase. You can combine it with chamomile for enhanced effectiveness.


Tune in to tune out
Listening to music before bedtime is a good way to unwind before bedtime. Contrary to popular belief, it doesn't matter whether it's pop, rock or jazz - anything you enjoy will relax you.

Sleep when you are tired
If you don't fall asleep within 15 - 20 minutes, get up and occupy yourself with something else. Go back to bed when you are really tired. If not, the stress from agonising over falling a sleep will only prevent it further. 

Source: Women's Weekly (February2011)


Kepada yg susah tdo mcm i ni, mari mencuba yer. Sleep tightly! Have a good night rest ok. Zzzzzzz....

February 13, 2011

"My BFF stole my lover"


 ihsan: google

My bestfren broke up wif her bf last month. Reason? Her bff stole her boyfriend. Sy kenal her xbf n kenal her bff. And i know how much my bestfren closed and trust to both of them. I am very sorry for her. Pity her. To both of u, i know jodoh d tangan Dia, but plis do have a respect to ur partner and ur fren. Dun be a betrayal! Kalau xsuka or cinta dah beralih arah, do xplain n be honest. (Ok aku mmg marah sbb my fren dah stat wedding prep, n some stuff dah beli) Hm what goes around comes around kan..

There is a similar true story published in Feb2011 edition of Women's Weekly magazine. The final page with article of title "My BFF stole my lover". I bought this mag last week but today baru read tru the article.

Myself pun penah lalui the same xprience when i was in uniten. I never tot my besfren yg slalu tdo sekatil sebantal, hangout together, shared stories.. Silently she asked my bf to bring her here n there berdua without me knowing nothing. Regularly ok. When everything terbongkar, i tot she would apologized but no, she didnt. Guess what she said? "Best woman win la..". Tersentap den! Luckily masa tu br bcinta few months, so xdela bazirkan masa yg byk dgn spesis pasangan n kawan mcm tu. I have got over the betrayal. No connection at all wif both. What goes around comes around kan.. Hati ini keras utk memaafkan, tp alhamdulillah sy xpenah berdendam. 

Kebetulannnya harini while blog walking, terbaca entry 'teman tapi mesra?' written by my fren Cik Fara. Ini xde kaitan ngan bff stole lover, tp a respect to our partner. Personally, sy rasa mmg xsalah to have besfren berlainan jantina. Tp pastikan kita tau limit kita berkawan especially to those yg dah ada pasangan. Janganla mesra lebey sangat. And to those yg berkawan baik ngan berlainan jantina yg mana kita dah tau kawan baik kita tu dah punya pasangan, tolongla hormat pasangan kawan baik kita tu. Kalo nak cakap or buat pape tu, pk la kalo pasangan kita cmtu ngan org lain. Apo ko rasa? Terkena batang idong sendri, baru tau nak ngadu n nangis kang.. What goes around comes around kan.. 

Ok the main point today is to give and to get a respect dalam berkawan and bercinta. Peringatan tuk diri sendiri and the readers. Hidup tak selalunya indah, kdg2 kita kat atas, kdg2 kita kat bawah. Sama2 la sentiasa beringat. 

February 11, 2011

Sakit

Masuk harini, dah 4hari xsedap badan. Started from selasa, sakit kpala masa kat opis. Malam tu muntah2 n badan kepanasan. Plan awl rabu pagi tu nak p klinik, tp masa bgn pagi badan dah x panas sgt. So sbg pekerja yg dedikasi, tetap jua kugagahi ke opis. Tp kat opis badan makin lemah, perut pun xsedap. So ptg tu mintak kt bos blk awl sket, tp idok ler awal mane sgt pun, sejam awl jek. Seharian tu ponat ulang alik ke toilet. Pedih perut n bontot i =p Ari kamis g klinik 1malaysia. Ghupernye klinik tu xle issue mc coz xde doctor, cuma MA (medical assisstant) je. Cettt! Terpaksala den amek cuti seari. Harini demam n saket perut still lom kebah lg. Got mc from hosp. Ok two days at home tersangat amatlah busan. Bare in mind sy ni bukanlah seorang kaki tdo. Bukan jugak kaki game. Bukan jugak kaki nonton tv. Sy suka jln2! Tp kalo da perut ni asek saket n nak berkejar ke toilet je, plus kpala pun poning2 lalat, terpaksala memerap kat umah je. Ditambah plak 2 ari weekend sok. Uh im not dat so hommy type. Busan wooo 4ari memerap. Ape nak buat ek. Mungkin boley update blog secara pukal kot. Hehe.

apokejadahnye letak kad spital ni? ok ni kali pertama sy g klinik kerajaan yer. dolu2 p private je, mls nk q lama2 kt klinik govt. so 1st time ade kad ni. xcited nak tunjuk. huhu.

Nah!! Stock ubat 4 ari demam+muntah+cirit birit. Amek kau. Tak termakan den.

February 10, 2011

Henna

Zaman dolu2 kebanyakanorg pakai inai tempek kat ujung jari je. Tp zaman skang ni mcm2 kreativiti arts of henna. Bermcm2 design esp flora n fauna. N nowadays most brides prefer to have lukisan inai kat tangan n kaki. Ada yg suka corak simple n ada yang suka meriah. Lain org lain la tastenye kan. 






Gambar ehsan dr Incik Google


Sangat byk kan design2 kreatif seni henna ni. Mesti rambang mata nak pilih design mana satu berkenan d hati. Ok mana satu pilihan hati saya?




Yang no 2?

oh bukan...




Yang no 4?

tak jugak..




For my wedding, saya suka n akan pilih yg lebey kurang mcm ni...



















NONE OF THEM! I want my hand to be cleaned. So no art of henna on me. And if it would be pun, only kat ujung jari SAHAJA. No lukisan. No corak. This is me. Simple me.