Pages

June 12, 2012

Taman Negara Bako

With its rainforest, abundant wildlife, jungle streams, waterfalls, interesting plant life, secluded beaches, panoramic rocky shoreline, bizarre rock formations and extensive network of trekking trails, Bako National Park offers visitors an excellent introduction to the rainforest and coastline of Borneo. Bako may not have an instantly recognisable star attraction, but there can be very few places in the world that pack so much natural beauty into such a limited area, all just 37 km from Kuching. Its accessibility - and its sheer range of attractions and activities - have made Bako one of the most popular parks in Sarawak. 

Gazetted in 1957, Bako is Sarawak’s oldest national park, covering an area of 2,727 hectares at the tip of the Muara Tebas peninsula. It is one of the smallest national parks in Sarawak, yet one of the most interesting, as it contains almost every type of vegetation found in Borneo. The well-maintained network of nature trails - from easy forest strolls to full-day jungle treks – allows visitors to get the most out of this unique environment.

Read more here

 

the tix! b4 naik bot menyeberang laut                     dah sampai hutan bako

I went to this taman negara bako wif my frens last saturday 02/06/2012. There are about 18 trails inside, and we decided to choose one of the short trail coz it was a day trip only and we planned to take a boat back to jetty at least before 4pm. Lagipun mmg kena kuar dr utan before kol3 coz nak kejo solat zohor, kt sini kol4 da masuk asar ye kwn2. And we cannot do jamak, tak cukup syarat ;) Tp for those yg dtg melancong boleyla buat solat jamak kan. Usually if lewat petang air pasang n kadang2 visitors xle balik due to keadaan laut yg tak mengizinkan. Nak g hutan bako ni kena nek bot kocik seberang laut cina selatan tau, bukan seberang sungai shj ye kawan2. Bot yg kitorg naik tu boleh muat bout 5 passengers kot. Kalo mabuk laut tu, errr lupakan jela ye =p Unless masa tu cuaca n keadaan ombak tenang je. Masa kitorg g ombak bergelora gakla. Serious cuak weh! Plus saket bontot ni asek terangkat terhentak tiap kali ombak besar. Senget benget bot tu! Tp masa balik smooth sikit la. Alhamdulillah sy xde mabuk laut so far. Anyway there are chalet and hostel for those yg nak overnight. But better book earlier la cos they are very limited number. For information, there is a cafe at the registration counter. Kalo lapa, sila mkn dulu before start trekking, or else korang akan kelaparan n kepenatan la jawabnye coz lokasi cafe tu is before the trail. Alamatnya tunggu sampai abeh destinasi trekking n hiking n then patah balik, barula dapat mkn ye. Or silap2 xabeh trail pun. Huhu. Wajib register dulu and inform trail yg dipilih before mulakan trekking tau, sbg langkah keselamatan kot2 xjupe jln blk. At least they know which trail you took. Owh xde gabo trail kat sini coz gabo trail semua ada gaba kanak2 riang ria =p

                         
can u see the snake below?                                  a monkey carried her son
                                                                                    babi hutan

 
 a group of babi hutan                       mcm pokok nenas kembar kan, but its not

                                         
Our trail sampai ke destinasi ni. The last point before we continued trekking to return back. A nice beach with a great view! Cantik view santubong tu tau. We had our lunch here. Owh btw we didnt makan kat cafe there pun since we oredi breakfast kat kuching n tapau fud for lunch siap2. 

                                             yours truly ;)
                                                                                mount santubong dilitupi kabus

For muslims, kat sana ada disediakan surau also. And kat toilet surau tu ade shower for those yg rasa nak bersihkan diri after bermandi peluh bertrekking berhiking. Surau tu terletak before the trail start, or lebih tepat lg agak dekat ngan cafe td tu. There are few telekung provided for the muslimah but im not sure condition telekung tu cane, since we bring our own telekung. Nway surau tu ade aircond tau, so dapatla sejukkan badan jap. I loike ;) Lagi jauh trail yg dipilih, lagi byk dapat tgk keindahan flora n fauna. Subhanallah... indahnya ciptaan Tuhan. Serious rasa mcm nak g lagi skali. But nextime we plan to overnight there and take a longer trail.

Kalo nak tgk our gamba2 segala bagai jenis posing, sila visit my page muka buku wokeh. Bergambar byk gile mengalahkan org kawen. Yang upload kt fb tu half je tau =p Kalo pakai roll film, konpem pokai nak p cuci gambar. Haha. So our next trip will be.... Ke mana ek. Already in plan, but to be confirmed soon! Cant wait!

6 comments:

☆ ied_essur ☆ said...

gmbr kat atas batu tukan... echeh2 nampak ayu ;> hehe... w'pun nmpk sayup2 dr jauh (( kekeke... kecik gmbonye... penat akak dok bulat2kan mata ks jelas))

~ Lady D ~ said...

gabo kt blog xle beso2 sgt. kt fb kan dah upload berjuta picas kt bako tu ;p plus saje aku letak pics kocik ni, nak test lens mata org yg keje tmpt lens mcm ko ied. huhu ;)

ayunik said...

salam... boleh tak nak tahu kamu ambik trail mana dan brp masa lm diperlukan... kamu balik lalu x dekat seastack 2... tq

~ Lady D ~ said...

hi ayunik. i xigt amek trail mana but xlalu seastack tu. dat one need to go tru a longer trail. we didnt chose dat trail cos sampai sana da agak lewat. but u can ask the officer there

Rahmat di Sebalik Dugaan said...

Ada apa2 bayaran tak?

~ Lady D ~ said...

Yup ade bayaran yg dikenakan masa kt jetty, before naik bot. But very sorry i couldnt remember how much was the fee.