Pages

May 31, 2012

Filtered here

Alhamdulillah saya dah berjaya filtered entries2 lama. First of all, i am very sorry for all my previous entries on last previous years yang membuatkan ada pihak yang tak senang to read those entries. Langsung xde niat nak buat mana2 hati terguris. All the smile and hepi stories, the pictures and everything inside here, i wrote masa setiap perkara tu berlaku. I know it was already my past life. The entries was still inside here not to hurt anyone. But there were a lot of my life stories here, dat i need time to read and filtered them all. I am very sori dat i had hurt you wif all my and our previous stories. Ive deleted and edited most of the entries as per requested. But i think there are still ada entries yg sy tak edit sepenuhnya. Penat sgt nak baca all the entries setiap satu. If ada yg saya termissed, i am very sori. Seihklasnya, sy takde niat nak buat sape2 terkilan dengan kisah cinta saya pada masa dulu. It was my past. And it was written pada satu masa dulu. 3 4 5 tahun lepas. Now it became memories. Im also a woman, i kno n i stil hv my respect to other women out there. InshaAllah sy tetap hormat dengan perkara yg berlaku pada masa skarang. Ive let go everything. Name it tru the net or phone or anything. Everything is zero. All. Wif this, i hope there is no more quiries or request ttg apa2 yg berkaitan atau sewaktu dengannya. Let me live in peace. Thank you. Full stop.

May 30, 2012

GAYU GURU GERAI NYAMAI

Today i received two parcel. My online purchased finally arrived. A handy portable car vacuum and weight gain protein. Am happy but a bit kecewa sbb i nak vacuum kaler pink! Tapi xpela, biru pun cantek jugak :) Owh kecoh my opis td after the despatch boy anta my parcel. Masa tu i was in the prayer room performed solat zohor jap.  Btw powder tu dalam box yang ade gambar body builder badan ketul2. Euw... geli la. Tp kalo tough macam fahrin ahmad or aaron aziz mmg i like =p Then bile masuk opis derang bising2 wonder i bought dat body builder protein for whom. Most of them tau dat every two days i went to bersukan afterwork. Everyone was guessing this and that. Hello!! I pegi bsukan alone wokeh, or kdg2 wif my frens. And dat protein is for myself to gain weight. I lose 8kg in two months. And after more than a half year or lebih tepat lg nearly a year, i still xdapat nak gain back my kilos. Maybe i lebih kerap exercise skang kot. And jadual mkn yg berubah n lebih teratur (must finish cooking afterwork by 630pm n finish dinner b4 730pm). Trust me it works! So u guys yg nak jaga berat badan, take ur dinner earlier. I read somewhere stated dat if dinner awl sgt bagus coz lepas tu kita akan solat magrib, then solat insyak. Setiap pergerakan dalam solat tu memudahkan dan melancarkan sistem penghadaman. Wallahualam. Erm orang lain sebok nak kuruskan badan, but im opposite way =p Haha. Wokeh xsaba nak test my cute liltle vacuum and start taking my xtra protein.

To all sarawakians yg meraikan pesta menuai, wish u all GAYU GURU GERAI NYAMAI ;)


*** pssstttt..... Sarawak cuti public holiday from friday to monday. Yabedabedu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

May 28, 2012

Filtering

Im done filtering my facebook friendlist for the second time. Overall i managed to reduce about thirty. Now i need to filter my previous entries in dis mengarut blog. Ok dat would take a long time tuk si pemalas macam i ni. Maybe its better if i just make dis blog privatize by invitation/ approval visitors only, make a password like some bloggers did (cetttt! mcm byk sgt readers je. wakaka) So dat xyahla i nak tgk balik satu2 entry lama n do the filtering. I am so MALAS. Aahhh later pk.

May 27, 2012

Bekam darah

Sejarah bekam 
Bekam (Al-Hijamah) sudah dikenali sejak zaman kerajaan Sumeria lagi, kemudian ianya berkembang sampai ke Babylon, Mesir, Saba, dan Parsi. Pada zaman Rasulullah, baginda menggunakan kaca berupa cawan atau mangkuk yang tinggi. Pada zaman China kuno, mereka menyebut bekam sebagai "Rawatan Tanduk" kerana tanduk menggantikan kaca. Pada kurun ke-18, orang-orang Eropah menggunakan lintah sebagai alat untuk berbekam. Kini kaedah berbekam telah dimodifikasi dengan sempurna menggunakan alat-alat yang moden dan praktikal yang dikenali sebagai Bekam Inovatif.

Mengapa Harus Berbekam? 
Berbekam adalah suatu proses membuang darah kotor (toksin/racun) yang berbahaya dari dalam tubuh badan melalui permukaan kulit. Toksin adalah endapan racun/zat kimia yang tidak dapat diurai oleh tubuh manusia. Darah kotor adalah darah yang mengandungi toksin/racun, atau lebih dikenali dengan darah beku yang menyumbat peredaran darah sehingga sistem peredaran darah tidak dapat berjalan dengan lancar. Keadaan ini sedikit demi sedikit akan mengganggu kesihatan fizikal dan mental. Akibatnya kita sering terasa lesu, murung, resah, kurang sihat, mudah pitam dan sebagainya. Ditambah lagi dengan angin yang sukar dikeluarkan dari tubuh yang akan mengakibatkan penyakit-penyakit seperti angin ahmar (stroke), darah tinggi, kencing manis dan sakit jiwa.

Bekam, Cara Perubatan Terbaik 
Dari Jabir RA, bahawa ada seorang wanita Yahudi dari penduduk Khaibar memasukkan racun ke dalam daging domba yang dipanggang, lalu menghadiahkannya kepada Rasulullah SAW. Baginda mengambil bagian kaki dan memakan sebagian darinya. Beberapa orang sahabat yang bersamanya juga ikut memakannya. Sebagian sahabat yang terlanjur memakannya ada yang meninggal. Lalu Rasulullah SAW melakukan rawatan bekam di bahagian dahinya karana daging yang terlanjur dimakan oleh baginda. Sahabat yang merawatnya adalah Abu Hindun, dengan menggunakan tulang tanduk dan mata pisau. 
Untuk mengekalkan kesihatan rohani dan jasmani, Rasulullah SAW mengajar berbagai teknik pengubatan atau terapi sebagaimana terdapat dalam Sahih Bukhari dari Said Ibnu Jabir RA dari Ibnu Abbas RA dari Nabi SAW, bahawa Rasululllah SAW bersabda: “Kesembuhan itu ada dalam tiga hal, iaitu dalam manisan madu, alat bekam atau sedutan api. Namun aku melarang umatku melakukan sedutan api.” Bahkan Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya cara pengubatan paling baik yang kamu amalkan adalah al-hijamah (bekam).” (Muttafaq ‘alaihi)
Dari Abu Hurairah RA, Rasulullah SAW bersabda: “Jika pada sesuatu yang kamu gunakan untuk berubat itu terdapat kebaikan, maka hal itu adalah bekam.” (HR. Ibnu Majah, Abu Dawud)

Read more here

Been reading a lot of articles bout teknik bekam especially tuk merawat resdung n also back acne. And i also met a skin specialist and also specialist kt traditional treatment department here in our hospital to ask bout this rawatan bekam. And then i tried this bekam to myself. Mula2 mcm takot2 tp dah nekad nak try, so pegi jela to this one of pusat rawatan traditional kt area kuching ni. Lama gakla i survey tmpt bekam kt sini, nak cari yg btol2 diiktiraf. They charged me rm60 for 10cups. I buat kat blakang badan. Sakit? Xla sangat, rasa mcm kena gigit semut je. Lepas bekam mmg rasa lenguh2 badan, tp sok bangun pagi tu badan rasa ringan sikit. Ill go for another session before this coming ramadhan kot.

farewell

...the first farewell for this year...
makan2 wif kak aida, wong, dr.rahmat, dr.zuffa+hubby+son and also yours truly ;)

dr.rahmat's unofficial farewell @ u-garden steamboat

Ok, who's next??? We'll see..

May 24, 2012

Genap dua tahun

24 May 2010 - 24 May 2012
Genap dua tahun saya berkhidmat untuk kerajaan Malaysia tercinta.
Genap dua tahun saya bertugas sebagai pegawai sains fizik.

Alhamdulillah, walaupun pendapatan yang sekadar so and so, tapi saya tetap bersyukur dengan peluang dan rezeki yang diberikanNya. Saya masih survived di bumi kenyalang ni. Thank you Allah.

May 23, 2012

Eyes

Some people can only see what they want to see
They choose to be blind with eyes wide open
It might be better to close it tight but still can see with open heart

May 22, 2012

Kali ke 88 kot

Sila baca message ni 88x sampai melekat gam kuat dlm minda anda. Okies i got dis msg for many2 times from my frens. Via facebook, sms, calls, emails, bla bla bla. Apehal semua nak anta message yg sama ni. Korang semua ni sehati sejiwa ke hape. Papepun tq to uols. Pasni share la yg rock sikit. Ini da basi la derrr. I dah tau beb =p I dah makan garam la. Gula, kicap, sos, asam jawa, n semua2 pun i da mkn tau. Bukan stakat secukup rasa, tp dah terlebey rasa weh! Apepun sama2 la kita renungkan. Mungkin ade yg betul bg sesetengah pihak, tp tidak d pihak yg lain. No offence. I xde perasaan. Just live my life to the max d samping mencari2 nur yg telah pudar. 

Perempuan kena tahu:
Seorang lelaki yang benar-benar mencintai anda tidak akan membiarkan anda pergi, tidak kira bagaimana sukar keadaan sekalipun.

Lelaki kena tahu:

Seorang wanita yang benar-benar mencintai anda akan memarahi anda untuk banyak perkara, tetapi masih terus menerima anda seadanya walaupun anda telah menyakiti hatinya.

May 21, 2012

sardine king cup

My fren tagged a photo kt my fb. 



Another fren emailed me the same photo. 



Photo yang creative.



Idea kreative yg menyakitkan hati. Grrr!!!  


  

 




Hampehhh la korang!

May 20, 2012

a weekend

19May Saturday
Went to serikin wif my opismates - kak aida, wong, ng n me. Bertolak kol lapan pagi. I didnt plan to buy anything pun, skadar nk p jln2 je d samping temankn ng n wong yg blom penah sampai sana. Ng and i discussed bout our status of transfer application, few days back. Suddenly she came across this great idea. "Lieza, lets go to places around here before we go back for good". InsyaAllah few of staff in our department are going back to peninsular this year, for good. Either transfer or resign. So we have this mood of jom jalan2 here and there before we leave borneo for good. Btw it was my first time i went there tawaf 4x weh! Before this paling byk pun 2x tawaf je. Dasat gak dua org amoi pharmacist ni shopping kain for kebaya n kurung. They grabbed tiga pasang kain each! I got myself sepasang kain for kebaya. Satu je.. Sampai kuching tros kitorg g anta kain kat tailor. Semangat gile kan! I jadi fashion consultant for them. Suggested few design baju2 modern n they agreed. Before this they pakai baju kurung biasa je. So we'll see the outcome soon ;)

Adoi.. Sememeh gile mukaku yg kepanasan. Vewy hot there tau!

20May Sunday
As usual i'll spend few hours in the kitchen for cooking or baking. So this weekend i prepared dua menu tuk santapan pagi/petang for today n nexwik. Bahan kunyahan before n after balik keje ;) Menu2 pilihan ialah puding roti n another one is sweet potatoes wif honey syrup. Done preparing those two at 10am. 

*** Owh pasni kena start back my xvtv sukan yg dah 3weeks tergendala. So lets jog tomoro! Nway Rejab is coming this tuesday. Time flies so fast kan. Slamat beramal!

May 16, 2012

Dua tahun berlalu

~13 May 2010~
Hari pertama saya menjejakkan kaki di bumi kenyalang. Dua tahun berlalu...

The day i left. Tq to whom snap dis pic
 

May 14, 2012

City win title in injury time

Manchester City have been, without question, the best team in England this season, scoring more goals and conceding fewer than any other side. They required three points at home to QPR in order to witness Vincent Kompany lifting the Premier League trophy, but it needed a quite incredible injury-time fightback as Edin Dzeko and then Aguero scored in a dramatic 3-2 victory. 

Manchester United started the day knowing victory at Sunderland likely wouldn't be enough to overhaul City, and so it proved despite their 1-0 victory at the Stadium of Light. Back in October Sir Alex Ferguson, following City's 6-1 win at Old Trafford, prophesied that "you never know when goal difference will count", and that one game has ultimately decided the title.

Full stories here at ESPN


I didnt watch any game semalam since we dun subcribe astro kat umah. Tgk result kt internet je, or kt fb dah cukup berlambak status ulasan2 penyokong team masing2 kan. But i did watch the online video awl pagi td after subuh. Awal gile online kan. Haha. So... MU xmenang dis season ;( Ala... ape nak dkesah kan, dah byk kali sgt MU menang. Plus both team got same point. And Man City deserved menang pun wif their good performance dis season, plus performance MU dis season kurang memberangsangkan. Dis is my personal opinion yer. I am not a big soccer fan, but i did watch n follow the update sikit2. Walopun MU xmenang, tp i tetap MU fan =)

So this season showed few things - money buys success... hair implant does work. haha... anything else?
 

May 13, 2012

caramel

 Homemade puding caramel  ~ prepared by myself d ptg ahad yg ujan lobat

Half tuk dbawa ke opis tomoro n half lg tuk santapan d rumah bersama osmateku. Dah lama xbuat puding ni. Dolu2 kerap gak buat. Skang dah ade periuk kukus, boleyla buat slalu ;) Sonang je nak buat puding ni. Recipe? Ala.. korg google jela sendri. Berlambak2 recipe kt internet ni. I malas nak type la. Maap ye. Slamat mencoba. Yummy!!!

*jgn slalu sgt mkn puding ni yer.  byk mkn makanan manis xbagus tuk kesihatan tau!
 

May 11, 2012

renungan jumaat: to forgive

How many times should you forgive your partner (or anyone)?

As many times as you wish for Allah to forgive you.

May 09, 2012

wordless rabu

aunty jue wif baby adam rayyan @ mivvalley. budak kocik tomey!!! c u again nextime rayyan ;)

May 06, 2012

wrapped up

28apr - Touched down at lcct

29apr (noon) - Went to wedding reception Kakdena n Kouhei. A malay gal tied a knot wif a japanese man. They both look so sweet n stunning! Omg u sgt2 cantik la sis. N sgt berseri2 bahagia. Jelesnye i. I almost cried masa jupe u kat pelamin tu ;( Serious terharu n sebak. I miss our chit chatting dear. (nite) - Departed from  klia to alor setar

30apr - Went for shopping kain baju raya wif mama, both my sis n si comel wafa. Raya tahun ni as usual my baju insyaAllah tiga pasang kot - kurung moden, kurung biasa n kebaya. Well, planned baju sedondon berpasangan raya tahun ni xmenjadi n blom diizinkanNya. 

1may - Anta kain baju raya to tailor and berehat d umah je. After magrib my elder sis went back to perak.

2may - Shoping at padang besar wif mama n my younger sis. Then after zohor adik i went back to kl, together wif her bf n fren.

3may - (morning) Teman mama shoping sekitar kangar dari butik ke butik mencari jubah tuk mama. (nite) - Departed from alor setar to klia.

4may - Pegi hq kkm kt putrajaya to setlekan few things. Then lunch wif my fren. Then minum2 wif aunti at her opis's kafe.

5may- Jupe a fren kat bustation sec17 kasik his tix since i helped him to buy bus tix to penang. Then g ole2. Then plaza alam sentral. Then midvalley. Actually xplan pun ke midvalley. Tgh dlm keta wif adik n pk2 nk ke sunway or jusco bkt tinggi, then suddenly got a call from akmal ajak meet up kt midvalley. Terkezut i tau! She sed she saw my status kat fb dat im here in shahalam. So finally dapat gak aunty jue jupe baby adam rayyan. Sgt cute!!! Errr ibu n ayah rayyan pun makin comel ;p

6may - Im flying back to kuching petang ni. In few hours from now la kan. InsyaAllah flight will take off at 430pm from lcct. My sis is working today. Paksarela ot fullday until 6pm. Pity her terpaksa mintak kt bos tuk balik awl since kol2 kitorg nak gerak ke epot.

So dats the wrapped up of my holiday kali ni. Selamat kembali bertugas esok hari. Uh malasnye! ;(

*psssttt... sok insyaAllah ari penting adik sy. mesti die nebes. huhu =p

May 03, 2012

Terbang

Im flying to kl tonite at 920pm, expected to arrive klia at about 1020pm. How was my holiday kt kampung? Well later if ade mood rajin i stori k.Now nak ngemas brg, kol 7pm japg nak gerak to epot alor setar. Semoga perjalanan dilindungiNya.

May 02, 2012

Tiga hari sekali

Yes i charged my handphone once in three days. Nape? Xpecaya? Ok sila percaya. Im not lying. Kehidupan bujang mmg mcmni. Im not really into smsing or calling pple. Dulu sms n cal bf je. Plus call family guna henpon lg satu, pree subline. Kadang2 tu ade gakla sms n cal member. Idok ler lgsung menyepi kan =p Skang henpon sunyi sepi. Kt opis pun slalunya simpan henpon dlm handbag or locker. Kt umah plak simpan henpon kt bilik. Few of my frens asked me, xde kenalan baru ke. Nope, im not finding anyone. Im not looking for a new guy. And im not interested to get too close to any other guy. At least not now. So dat reason is strong enuf y i only charged my henpon skali dlm tiga hari ;p  Haha, jimat letrik. Tp serious sunyi ;(