Pages

July 30, 2012

Sepuluh

Cepatnye masa berlalu. Tak sangka dah sepuluh hari kite semua melalui ramadhan pd tahun ni. Alhamdulillah diberi kekuatan, kesihatan dan keizinan daripadaNya untuk berpuasa penuh dan berterawih penuh sehingga mlm ni. Tahun ni rasa lebih ringan dan tenang menunaikan ibadah. Syukur kepadaNya. Moga hari mendatang masih diberikan kekuatan untuk terus mengambil peluang besar di bulan mulia ni. Dan semoga ibadah dan amalan kita semua diberkati dan dirahmatiNya. Ameen. Salam ramadhan al-mubarak. Selamat beramal.


July 28, 2012

Trip to Gunung Gading

My fren asked me yesterday bout this, then baru i tingat. Stil pending my stories on kesah pengembaraan para wanita cun ke gunung gading. Maap maap, serious terlupa!

First of all, fyi gunung gading is salah satu taman negara yg pemes d sarawak. Paling pemes dgn kewujudan bunga raflesia yg tumbuh subur di sekitar kawasan gunung tersebut. But stil u nid to tanya pegawai yg jaga kt sana bout jadual the flowers will bloom out. Cos the flowers tak bloom all the time k. So dun miss it!

We went there for 2days 1night trip. 16-17 june 2012. Five of us - Sri, Riz, Ekin, Liza, n me! Bertolak a bit lewat around 11am cos riz kena kije jap pagi tu. It took bout one n half hour driving from kuching. Sampai sana tros checkin chalet. There are chalets n hostels, but need to book earlier la cos very limited. Rate murah tau.  Cik sri selaku organizer booked for us 3weeks before we went there. Tq honey! After checked in tros lunch dulu, lapo gile weh! Btw sana xde tmpt mkn k, n xde dijual sebarang makanan n minuman. So we tapau siap2 before sampai sana. Lepas mkn n solat, tros bersiap2 n went for our first trekking n hiking to waterfall 1. Yang ni dekat je, bout half hour sampai la ke destination n mandiiiiii! Best gile mandi waterfall kt situ! Plus i mmg suka mndi kt waterfall ;)  After nearly two hours mandi, then turun n sgah jap kt sungai buatan blakang our chalet. Mandi again, tp kt sini kojap je. Xbestla mandi kolam. Then balik ke chalet for solat n siap2 tu xtvt bbq d mlm ari.

                                  otw                                                                              registration
the chalet

trekking n hiking to waterfall 1

mandi manda!

                                 so many yellow butterflies!

Kol 630pm we started sediakan unggun api tuk operasi bakar membakar ayam, sosej n potatoes. Lama gakla nak tunggu bara api tu menjadi ;p Dah siap masak half of our meals, kitorg duduk mkn kat atas lantai depan tmpt bbq tu, ala2 picnic la kan. Wokeh ni tragedi paling sentap! Tgh in the middle menikmati fud, dtg plak sekor asu. Asu is ibanese language yg bermaksud anjing yer kawan2. Asu itam n beso tu pusing2 tawaf kitorg berlima yg dok dlm bulatan ni. Serious berdebar2. Liza da takot bebenor sampai tros xdpt mkn. Yg lain berempat plak tros je mkn walopun dlm hati mmg takot weh, tp ttp sambung melantak abeh gak 3 4 ketul ayam tu. Bila si asu tu berundur tmpt lain, sorang2 bangun angkut makanan masuk umah. Tp blom abeh operasi membakar la tau. Ekin n me turun samb mbakar. Kunun paling berani la dlm ramai2 kitorg yg penakut. What to do... terpaksa buat2 berani la kan, tp dlm hati only God knows. Uh... That asu keep dtg dekat us, pusing2. Lagi berdebar hati ni, lg dekat asu dtg. But we managed to tenangkan diri. Bile hati tenang, asu tu g tmpt lain. Deria anjing kan sgt kuat. I think die bleh tau kite takot or not. So walopun takot kena try tenangkan diri. Finally berjaya gak kitorg berdua sipkan membakar. N samb melantak dlm umah. Serious mencabar weh! Owh maap xde picas during bbq. All are p&c ;p

Nex morning after breakfast tros checkout n simpan barang dlm keta. N memulakan trekking n hiking ke waterfall 7, very near to the puncak gunung. Kali ni mmg serious mencabar. Curam benor trailnye! Plus licin. I would say gunung gading is 2x or more lebih mencabar dr bako. Ekin n me lead the team kt depan. So far alhamdulillah i was ok n xpancit. Mungkin sbb slalu joging 2x seminggu kot. But ade yg pancit among us, so kena byk kali pitstop tuk rehat. Apepun we finally managed to reach the top. Congratulation to all of us! Girls power! ;p Subhanallah.. Waterfall kt atas sgt cantik! N sgt best mandi! Owh otw to the top we passed by waterfall3, but we were warned not to go there. I ade intai2 tmpt tu. Serious sgt2 cantik!!! Tp situ kawasan keras. They even tied up n close all laluan masuk. The staff there warned us berkali2 before we started our hiking. Somemore dat day langsung xde team yg hiking. So only five of us kt dlm utan gunung tu! N wif all ladies only! 

                       before started our hiking to the puncak                                  almost there!
                                                                          five of us ~ before terjun mandi again!

Apepun kepuasan hiking n mandi air terjun tu sgt best. Teruja nak g trekking n hiking lg! Actually i bought flight tix to miri this coming october. Plan to go to gua niah. Tp nampaknya mcm xkesampaian je cos masa tu inshaAllah i dah berhijrah ke tempat baru. Xpela blom ade rezki. Mungkin balik nnt ade kenal sape2 yg berminat nak g. Then can organize a trip there =) Anyone berminat nak temankan i?? Huhu

yours truly ;)

July 26, 2012

Rahsia Dia

I had a chit chatting wif my good friend. Im so hepi dgr his suara kegirangan of having his first baby. Must b sgt comel like her mommy n daddy. Congratulation my dear fren. Owh everytime we had a conversation, he kept reminding me the same things again n again. 

"Jgn tutup pintu hati tu. Lembutkan hati n bukak ruang. See the beauty of love. If a person you love n care makes u think of where you stand in his lives, don't wait. It means that you're not a priority." 

Uhhhhh... dah siap hapal ayat yg asek diulang 88kali tu. He mmg kuat membebel ngalahkan mokcik tau. Aku jadi adik ipar ko jela weh. Tunggu adik ko abeh spm ;p Haha. Owh talking bout this topic, when pple around me tau im moving back to semenanjung, few of them said the time has come. At first i was confused. Ghupernye derang ni gunapakai balik alasan i yg dulu tu. Nnt dpt pindah baru nak start cari pasangan hidup ;) Tak sangka plak alasan tu dsebarkan sampai ke rakan2 department lain. Sampaikan nak uruskan hal2 pindah kt ofis admin pun org dok nyakat kunun thn depan da sampai masa nak majlis. Ameen. Kalo btol, alhamdulillah. Moga dipermudahkan olehNya. Kali ni i dah tuko jawapan baru ~ Jodoh itu rahsia Allah  

To my dear frens, u kno who u r. Yezzza sape lg kalo bukan korang bertiga tu! Jangan nak coba2 lg kenalkan aku kt sape2 yer. Aku ketuk kpala tiap sorg kang ;p Tp kalo laki tu sodap mata memandang.. jaga solat.. single.. xde niat nk poligami.. n stable financially ok gak tu. Sori lin aku tiru ayat ko ;) Pasni kite bleh lpk sama2 slalu. Miss our ladies day out. Weeeee!!!! Mish u guys so much!

~ Jodoh itu Rahsia Allah ~

July 22, 2012

Kotak kotak kotak

Done packing 1/4 barang2. Nak abeskan barang2 mcm2 dulu, then baru pack baju. Omg ponat weh! Dok dua tahun stengah kat kuching ni tp barang2 dah mcm dok 5thn. Huhu. Hm kemas barang2 mmg penat esp d bulan puasa ni tp enjoy hepi sambil layan lagu. Hehe =) Tp yg merunsingkan is pk hal keta. Lastwik roadtax mati, so 1k for renewing roadtax n insurance. Then 2k for car shipping. Manela nak korek budget ni. Alamatnye asb ku mengering copat la. Kalola dpt claim balik duit bridal 4k aritu. *sigh* Time ni la terasa pembaziran n kebodohan diri. Adoi... Xpela xde rezki. Mungkin ade pemberian daripadaNya yg tak dgunakan dgn baik kot, so He took back form me. Apepun syukur dgn peluang yg diberikanNya ni. Alhamdulillah...

 

Published with Blogger-droid v2.0.4

maap bilik bersepah gile!!!! serios poning nak ngemas. huhu 


Where am i going? Erm... few of u dah tau kot. Yang pastinya inshaAllah sy akan berhijrah ke tempat baru tak lama lagi. Semoga dipermudahkan segala urusan. Ameen.
 

July 20, 2012

Bulan Mulia

Alhamdulillah, bersyukur kerna masih dberi peluang bernafas dan menyambut kehadiran bulan mulia pada tahun ni. Rasanya wiken ni ramai balik kpg tuk sambut awal puasa bersama insan2 tersayang kan. I sendri pun ade return flight tix kuching-kl ptg td n balik kuching ahad midnite tp xbalik pun. Haha. Actually tix tu beli ujung tahun lepas. Tp mcm xsempat je kalo nak balik perlis 2ari dari kuching ni kn. Kalo stakat balik kl okla. Xpela xde rezeki. So arini adalah malam pertama berterawih pada tahun ni. Ralat sgt sbb arini xdpt berterawih berjemaah di surau. Plan td nak berterawih kt surau wif osmates. Tp pusing pusing pusing xjupe surau. Akhirnya we decided berterawih kt umah jela mlm ni. Area satok ni xde masjid. Paling dekat is kt waterfront n second dekat is sebelah spring mall. Surau pun punyalah ssh nak cari, kena masuk lorong2 ujung yg ade kampung melayu. Aduhai... napela jumlah surau jauh lebih sikit berbanding church yg tersergam di serata kuching. Susah den nak ketemu. InsyaAllah esok pagi or petang nak p cari surau lg skali. Misi mencari surau bersama osmates again. Huhu.


Selamat berpuasa to all readers. Mohon ampun maaf atas segala salah silap, kekurangan dan kekhilafan yang pernah dilakukan samaada secara sedar atau tak sedar, secara sengaja atau tak sengaja. Marilah kita sama2 menambahkan amal ibadah dan mendekatkan diri kepadaNya. Semoga perjalanan Ramadhan dberkatiNya. InshaAllah. Ameen. Salam Ramadhan al-Mubarak. Maaf zahir batin.

July 19, 2012

Farewell bil.2/2012

One of the staff nurse in our department left us last two weeks. Dapat transfer pulang ke tanahair semenanjung. Dua majlis makan2 farewell for her organized by cik lieza ;p Satu kt opis n satu lg kt seafood restaurant. Dulu farewell dr. rahmat muka ni gak yg organized mkn2 kt steamboat. Agaknya bile la ade farewell tuk diri sendiri kan... Mudah mudahan xlama lg ;)

Makan2 kt pantry opis


seafood time!

Dear Kak Ku, thanx for being a nice sis. Tq ajo kitorg buat nasik krabu. Tq masakkan ayam percik, laksa penang n laksa kelate jamu kitorg bujang2 ni bebuka pose lastyear. Pose tahun ni xdpt mkn masakan kak ku ;( Tq slalu bwk cekodok pisang n kuih2 tuk breakpast sama2. Tq byk bg kata2 semangat n dorongan esp when i was down. Tq pujuk saya nangis tiap2 kali lepas solat zohor n asar satu masa dulu. Team peninsular kt department dah berkurang sorang ;( Pasni dah tak dgr celoteh loghat kelate kt opis tu. Thanx for everything kak ku. We will miss u! All the best kt tmpt baru ye.

So who's next??? I think farewell bil.3/2012 is coming soon kot.

*staff dept ade 22 org. tp picas sikit je, mls nak upload byk2. tgk kt fb kak ku jela ye

July 17, 2012

July 12, 2012

Trip to Kota Singa_part2

Sambungan kesah my trip to singapore yg lalu di sini, kali ni nak tunjuk our hostel plak. Owh we all dok hostel ye, bkn hotel. Dah nama pun budget trip a.k.a backpackers trip kan. We stayed at Wok Home Capsule Hostel. This hostel merupakan hostel pertama d spore berkonsepkan capsule. What is that? Lebey kurang macam tdo dlm cubical a.k.a ruang berkotak la. Walopun dok ostel tp stil ade privacy. I like the concept ;) Kt sini ade tiga jenis bilik. Gals only, boys only, and also mix gals+boys. Of course we ols dok yg gals only kan ;p Kemudahan dalam bilik? Each capsule/ cubical ade tilam+bantal+selimut+mirror+tv+headphone+plug port+small table with drawer+bidai. So sorang satu tv yer, xyah share. And setiap sorang dapat satu locker berkunci yg agak beso gakla, boley muat luggage yg korang slalu tarik nek flight tu.


the room
                                          my kotak tido ;)                                                 the capsules
 
                                                                  gudnite!

the lockers
locker berkunci to simpan clothes n bag
size lebey kurg mcm locker baju kt jenan dulu ;)

Kt luar pintu bilik juga dsediakan small locker berkunci tuk simpan kasut. Washroom? In good n clean condition. And of course diasingkan for ladies n gentlemen. Sowi forgot to snap some picas. Also ade laundry room for those yg nak cuci baju, kalo xsilap ade tiga washer machine kot. Owh kat hostel ni ade wifi ;) Bleh than laju gakla. I loike!

What bout dining hall? Definitely xde dining hall okeh, dah nama pun budget hostel kan. Tp ade pantry. Simple menu wif self-service. Walopun ruang agak kocik, tp bersih n selesa. Pantry ni sebelah reception counter je. Owh there was one corner tu boley conteng2 kat dinding tau. Of course we also conteng2 there mengabadikan kenangan dsana ;)

the pantry 
                                        ruang santai wif tv n pc                                  sudut conteng2!
                                                                             on the first morning

Syok g jln2 backpacking ni, walopun penat tp cabaran tu memberi kepuasan tau. Nak lagi! But for those yg biasa manja2 n slesa sokmo, beter jgn naik bus n beter dok hotel la. Bukan ape, takot uols xslesa n kepenatan plak nnt. Kalo nak bacpacking kena fit sket la so dat  tak cepat penat kan. Kang kesian plak membe2 dok tunggu mu je ;p Nway Ng is going to london dis coming september tuk samb master program for one year. Wong n i planned to visit her nnt. So definitely UK is in our travelling list =) But not dis year la, maybe early or mid of nexyear inshaAllah.

                                                       just checked-in                      view from outside
meninggalkan our jejak ;p

July 08, 2012

Hectic great weekend

0707, Sat
Woke up early morning and went for outing wif gff to serikin. Bertolak seawal jam 730am. Target kali ni to buy telekung. So all of us bought new telekung. Semangat nak g terawikh dis coming ramadhan. We also bought mini sejadah nipis, prepared kot2 surau penuh n hv to terawikh kt luar surau nnt. Then balik from serikin, g makan laksa utara versi gunung keriang special made by kakliza. Tq sis cos memenuhi permintaan i yg tingin nak mkn laksa utara tp malas nak buat sendri. Hehe. Then mlm we went out again beli brg2 kperluan for our first party at home!

0807, Sun
There goes our jamuan! Again all of us woke up early morning. We prepared homemade nasik kerabu! Mind dat all of us xde pun from pantai timur ye. But tingin gak nak buat homemade nasik kerabu for jamuan. Huhu. Tp hasil tunjuk ajar sifu n usaha bersama2, maka terhasillah our homemade nasik kerabu berlaukkan homemade solok ikan, ayam goreng berempah, ikan goreng bersalut tepung, telur masin, keropok ikan, sambal budu n ulam-ulaman campur. Yay! Other homemade menu - mihun goreng n agar2 n of course the drink ;) Ditambah dgn buah-buahan honeydew, salak, n mangga. Jemputan? Jiran umah kiri, kanan n depan. My rakan2 opis n also rakan2 opis my hausmates. Alhamdulillah our first jamuan kali ni berjalan lancar walopun agak ssh sikit sbb umah bujang ni hv no kuali beso, no periuk beso, no jug beso, not enuf pinggan mangkuk sudu garpu cawan gelas. Haha. Of course we bought yg disposable ;) But doesnt matter, yg pnting alhamdulillah majlis berjalan lancar. Owh it wasnt a party tau, tp majlis jamuan sempena menyambut ramadhan coming very soon. Dgn keberjayaan majlis ni, inshaAllah nnt boley buat openhouse raya kot.

Walopun ponat dis wiken, but i do enjoyed myself outing n main masak2 wif my gff. Ape yg penting? Kerjasama... Love u all darlings! Till then, have a nice week uolls. Keje rajin2 ye ;)


July 05, 2012

Trip to Kota Singa_part1

22-24June 2012
I went to Spore wif my two amoi frens aka opismates. Actually it was super duper last minute plan. Wong n i kena g JB for a day course on 25june, monday. Then suddenly it came across our mind nak g spore. Then Ng tros checked flight tix since she nid to buy flight tix on her own cos she tak join our course.

22June
Ng took direct flight from kuching to spore. Wong n i naik flight from kch to kl, then kl to jb. Kalaulah govt warrant bleh amek direct flight to spore.... So how was our journey to spore from jb? First we took a bus from airport senai to terminal bas kotaraya. Then changed bus plak from terminal kotaraya to imigresen singapore. Then changed bus again to the nearest mrt station. Then naik mrt to the nearest station yg terdekat dgn our booked hostel. Then walked bout 20minutes from the mrt station to our hostel. Bleh tahan jauh gakla. Bape lama our journey took? Our flight arrived senai airport at 3.40pm then continued naik turun bas n sampai hostel at 9.45pm. Kira sendri la yer. Penat gile weh!!!! Dahle both xpenah naik bus to spore. Siap kena tinggal bus tau. Actually kalo driving from terminal kotaraya to our hostel, it will only take less than one hour. Dekat je pun... But alhamdulillah diz two backpackers did survived along the journey. Hehe. Sampai hostel tros mandi n lpk2 pillow talk diskasing bout tomorrow plan.

23June
Kol 730 turun breakfast n kol8 memulakan program jln2. Our main transport there hanyalah by train n bus. Of course our main attraction was Sentosa World! So we went to Imbiah Lookout - then Beaches - then USS!!! Kitorang naik all the rides inside except for rollercoaster ;p Paling best was the transformers ride! Sy sgt suka! Nak naik lagi n lagi. Huhu

24June
Jln2 sekitar 'fingers of Singapore' - then Marina Bay - then Orchard Road - then balik.... Naik turun bus again hingga ke JB. The rest, let pictures do the talking ya. Enjoy the picas!















And last but not least...










Yours truly ;)


*How bout the accommodation? How was the hostel? Special entry of that soon k!
 

July 04, 2012

Malam Nifsu Syaaban

Dear readers,
Sebelum menutup buku amalan pada tahun ni, saya memohon sejuta kemaafan atas kesalahan dan kesilapan yang pernah saya lakukan. Mohon maaf atas keterlanjuran kata2, kekhilafan perbuatan, dan semuanya yang mengguris atau menyinggung mana2 pihak samada secara sengaja atau tidak. Juga mohon dihalalkan apa jua yang terlebih atau terkurang. Semoga lembaran buku baru lebih indah dan suci serta mendapat keberkatan daripadaNya. Ameen. 

* * * * * * * * * *

Nisfu dalam bahasa arab bererti setengah. Nisfu Syaaban bererti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban. Maka, Nisfu Syaaban adalah peristiwa hari ke-15 dalam bulan Syaaban tahun Hijrah. Umat Islam mempercayai yang pada malam Nisfu Syaaban, amalan akan dibawa naik oleh malaikat untuk ditukar dengan lembaran amalan yang baru setelah setahun berlalu.

Nabi Muhammad s.a.w. menggalakkan umatnya untuk bangun malam dan berjaga serta beriktikaf sepanjang malam kerana tidak mahu amalan diangkat dalam keadaan tidur atau lalai. Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi S.A.W tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Imam Al-Baihaqi r.a: 
 
“Rasulullah S.A.W telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dan sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda S.A.W dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda S.A.W berkata dlm sujudnya, “Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dapat menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri.” 
 
Baginda Rasulullah sendiri telah menggalakkan kita agar beramal pada malam kemuliaan nisfu syaaban dengan sabdanya :

Ertinya : “ Apabila tiba malam Nisfu Syaaban , maka hendaklah kalian bangun pada malamnya (melakukan ibadat) dan berpuasa pada siangnya, ini kerana Allah swt (turun merahmati hamba-hambaNya) pada malam tersebut mulai dari terbenamnya matahari ke langit dunia. 
 
Allah swt berfirman ” Adakah dari kalangan hamba-hambaKu yang memohon keampunan, maka akan Ku ampunkannya. Adakah dari kalangan mereka yang memohon rezeki , maka akan Ku turunkan rezeki untuknya. Adakah dari kalangan mereka orang yang ditimpa bala, maka akan Ku sejahterakannya. Adakah dari kalangan mereka yang begini dan adakah dari kalangan mereka yangt begini sehinggalah terbit Fajar “.

Setelah Baginda S.A.W selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. “Malam ini adalah malam Nisfu Syaaban. Sesungguhnya Allah Azzawajjala telah datang kepada hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kepada mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap orang2 yg dengki.”

Hari nisfu Syaaban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Syaaban bermula pada 14 hb Syaaban sebaik sahaja masuk maghrib).
 
Source: HIKMAH
 

July 01, 2012

Welcome July ;)

July started with Euro2012 finale : WC Champ 2006 vs WC champ 2010. So which team to support? Im wif VIVA ESPANA!!! Malam ni last jadi burung hantu ;) Then welcome Olympic 2012! And paling penting welcome Ramadhan!