Pages

January 18, 2013

Misi Banjir 2012

I joined volunteer group tuk misi banjir 2012 to kuantan n kemaman last december. Dari mana dpt info ttg program sukarelawan ni? Sy dpt tau dr group ivolunteer. Dah lama cari program volunteer kat area klang valley ni tp sejak empat bulan pindah sini, most xtvt volunteer xkena ngan my availability. Kebetulan dis one mmg i was free and available. So ari pertama xtvt ni dihebahkan, sy tros sms register nama. Sorang je. Then nexday i texted few of my frens kot2 ade yg bminat. Ada yg interested tp semua tak available on dat date. So i went there alone. Sy xkesah pun g sorg sbb mmg niat join program volunteer ni tuk tolong org kan. So y kena ada kawan baru nak tolong org. Am i right? Sbb tu i registered myself first, so dat sy tak terikut2 kawan2 lain yg tatau nak g or not. Alhamdulillah dapat tetapkan n ikhlaskan hati :)

Katne xtvt tu? Kuantan n kemaman. Ape xtvt? Cuci sekolah.. Cuci kampung.. Cuci umah org kampung.. Cuci pinggan mangkuk n baju yang berlumpur.. Pasangkan ampaian.. Cuci surau.. N macam2 lagi la. Seriously mula2 tgk keadaan umah org2 kampung tu, mmg bergenang air mata ni. Paling sedih kat umah yg sy tolong cuci pinggan mangkuk. Rasa tersentuh sgt bila si anak merengek n menangis buku skolah abes rosak. Masa tu tinggal lagi seminggu nak start skolah. Mmg tros menitik airmata ni. Naseb baikla xde org nampak kan ;) Hm.. rasa penat tu mmg xyah cakap la kan. Tp perasaan hepi n puas dpt tolong diorg kt sana mengatasi rasa penat tu. Rasa seronok tgk makcik2 n pakcik2 n adik2 tersenyum mengiringi kepulangan kami. Walaupun bantuan yg dberi xseberapa, tp byk pengalaman n pengajaran dr program tu. InshaAllah moga tros diberi kesungguhan n keikhlasan tuk memberi kepada yang memerlukan.








No comments: