Pages

March 17, 2013

Anak angkat

Lately ni i read a lot ttg procedures amek anak angkat kt malaysia ni. Actually terdetik nak tau ttg ni sejak baca one true story in a magazine. After that rasa tergerak hati nak stadi btol2 ttg pengambilan anak angkat. Before this mmg i oredi did some studies ttg anak angkat, but not btol2 focus la. Kali ni rasa lebih bersemangat. Sebenarnya banyak cara nak amek anak angkat. Kat malaysia ni ade dua cara tuk dapatkan anak angkat. First is secara terus dari ibubapa atau keluarga anak tersebut, then after two years jaga anak angkat tu baru boleh daftar secara sah di jabatan pendaftaran negara. Second is tru jabatan kebajikan masyarakat, yg ni kena register dulu n tunggu turn. Dah dpt anak angkat, then kena buat permohonan kt mahkamah dlm tempoh tiga bulan penjagaan anak tersebut. Terpulangla cara mana yg kita rasa sesuai n nak pilih. So kat sini i share few links here yg boley dijadikan rujukan.

dan sgt banyak lagi website yg boleh dijadikan rujukan...
 
Actually untuk yg single mingle like me, agak sukar nak dpt anak angkat. Of course diorg akan nilai dulu kemampuan kite nak bg komitmen. And yang paling penting is kemampuan untuk memenuhi segala keperluan anak, dalam ertikata lain mestila ada sumber pendapatan yg stable n mencukupi. But still the priority is always to the pasangan yg dah kahwin n masih blom dikurniakan zuriat. But yes there are big numbers of single ladies & single gentlemen who adopted anak angkat.  InshaAllah kalo niat ikhlas, Dia akan bantu permudahkan segala urusan.

Anyway, sekadar untuk perkongsian bersama. Kadang2 menarik juga kalau kita study things yg tak pernah or jarang2 kita amek tau kan. At least we know something, even not much. A lil bit is always better than nothing.

No comments: