Pages

March 31, 2013

dedicated for him

The whole march is fully dedicated for him.
 Week 1: Changed engine oil, etc
Week 2: Changed gearbox oil
Week 3: Wax n polish
Week 4: Changed four tyres

Y tak buat skali all in? Cos mula2 tu p servis keta as usual- basic things like tuko engine oil, filter, balancing, allignment, etc. Then they said kena tuko minyak gearbox. Memang sepanjang umo whitey hampir 4years ni blom penah tuko mnyk gearbox. But i said tunggu dulu. Pastu seminggu i study bout gearbox oil. Nexwiken pegi tuko. Week 3 mmg dah plan nak p salonkan encik whitey. Dah sampai masa cos mmg jadual wax n polish mr whitey ni i dah schedulekan skali every six months. Then week four i tuko tayar. Yang ni mmg dah berbulan i postponed tuk tuko tayar balakang yg dah hampir membotak. Plan asal nk tuko dua jibik je tp setelah dipikir2, ended wif four new foots for my boipren ni. Owh pasal tayar ni i stadi 2weeks wokey! N im proudly telling u here, each n every codes, alphabets, numbers yg ade kat tayar tu, i know all the meaning n details. Jenis2 bunga tayar pun i stadi. And of course diff type of tyres for various brands (ngalahkan study masa kt campus dulu). And after tiap2 mlm stadi n survey bout tyres for two weeks, i ended wif 185/60R14 michelin energy xm2. Mr whitey's original tyres were continental 175/65/14. Owh, seronok pegi survey harga tayar kt kedai when u know so many things. They were impressed wif me wokey! I asked and checked so many things. Haha. N paling penting, possibility kena tipu tu kurang la kan esp for the gals yg dianggap xtau sgt pasal benda2 cenggini. Fyi, among all the sebelas kedai tayar yg i pegi, four of them cheated on the year of manufactured.  I asked for the new one, mestila nak yg tahun 2013 kan. They said mmg yg baru, diorg yg beli n pasang , so they know tayar tu zaman bile punye. Siap buat2 checked lagi skali n konpemkan mmg tahun 2013. Tp bile i tunjuk sendri yg tu 2012 punya, baru nak kelam kabut cakap salah tgk or xperasan. What??? Ok i tros band kedai2 tu. Dont play2 wif me aar. Haha. Another thing yg perlu tuko adalah absorber. But yg tu mungkin tunggu lg one or two months kot. So my dear boipren no.1, mr whitey, please be nice to me honey ;)

InshaAllah nnt i share few basic things we need to know before pegi tuko tayar. Jangan main redah je! Tp tuk korang yg ade encik abang, should be senang for uols kot. But for a single lady like me, of course i have tp be independent in each and every corner of my life. But its ok, i think i learn a lot! So many things that i never tot i akan amek tau to that level or details. Seriously! Gearbox-done. Tyres-done. Now its time to study bout absorber plak.

March 26, 2013

merah

Me in my red foot.


weekly routine
at least twice a week
various park in putrajaya
afterwork or weekend morning

I eat a lot. I drink a lot. I love food! So i have to watch out my health n fitness. At least im trying to ;) Bersenam bukan tuk yang nak kurus je kawan2 yer, yg dah kurus pun patut bersenam. *peringatan untuk diri sendri jugak* Kadang2 tu seminggu xbersukan wokey! Sebulan pun penah jugak. Haha. Tu memang tgh mood menggila malas nak p bersukan la kan, or musim ujan. Apapun, jom amalkan gaya hidup sihat! Mentang2la i keje under ministry of health ;p

March 23, 2013

al-kesah

They asked for chances.
I declined.
Again n again.
But when i am about to try.
I dunno how to. 
And it ended. 
Another bored story of me.

*Semalam mimpi naik superbike ngan my besfren. Tingat zaman kt uni dulu, my fren tu pinjam superbike bf die n kitorg vroooommm from bangi to cheras. Tu first n last time naik superbike. Agaknye mimpi camtu sbb slalu berangan dpt pasangan naik superbike or spesis motor2 besar kot. Pastu i kat blakang pakai leather jacket. Ok, itu namanye OVER berangan! Tp tingin giler kot!!! Haha. Sori i mmg suka verangannn lebey. Tp takdela demand nak pasangan camtu, kalau dpt tu kira bonus la. Hehe. Apapun, harta benda bukan jaminan kebahagiaan kan :) And berangan tu pree je, bukan kena bayar pun ;p

March 19, 2013

equation A+B=C


Simple kan. Help that someone n at the same time help yourself too :) Noone want to be an option lor..

March 17, 2013

Anak angkat

Lately ni i read a lot ttg procedures amek anak angkat kt malaysia ni. Actually terdetik nak tau ttg ni sejak baca one true story in a magazine. After that rasa tergerak hati nak stadi btol2 ttg pengambilan anak angkat. Before this mmg i oredi did some studies ttg anak angkat, but not btol2 focus la. Kali ni rasa lebih bersemangat. Sebenarnya banyak cara nak amek anak angkat. Kat malaysia ni ade dua cara tuk dapatkan anak angkat. First is secara terus dari ibubapa atau keluarga anak tersebut, then after two years jaga anak angkat tu baru boleh daftar secara sah di jabatan pendaftaran negara. Second is tru jabatan kebajikan masyarakat, yg ni kena register dulu n tunggu turn. Dah dpt anak angkat, then kena buat permohonan kt mahkamah dlm tempoh tiga bulan penjagaan anak tersebut. Terpulangla cara mana yg kita rasa sesuai n nak pilih. So kat sini i share few links here yg boley dijadikan rujukan.

dan sgt banyak lagi website yg boleh dijadikan rujukan...
 
Actually untuk yg single mingle like me, agak sukar nak dpt anak angkat. Of course diorg akan nilai dulu kemampuan kite nak bg komitmen. And yang paling penting is kemampuan untuk memenuhi segala keperluan anak, dalam ertikata lain mestila ada sumber pendapatan yg stable n mencukupi. But still the priority is always to the pasangan yg dah kahwin n masih blom dikurniakan zuriat. But yes there are big numbers of single ladies & single gentlemen who adopted anak angkat.  InshaAllah kalo niat ikhlas, Dia akan bantu permudahkan segala urusan.

Anyway, sekadar untuk perkongsian bersama. Kadang2 menarik juga kalau kita study things yg tak pernah or jarang2 kita amek tau kan. At least we know something, even not much. A lil bit is always better than nothing.

March 08, 2013

jangan lupa

 

Diingati bukan untuk tujuan tidak sihat atau berdendam. Tapi sebagai penghargaan kepada yang membantu, juga sebagai peringatan kepada diri sendiri supaya kesilapan, kesalahan atau kelemahan lalu tidak berulang. Pendek kata, belajar dari kesilapan. Renung2kan :)

*happy weekend!*
 

March 05, 2013

jalan2 sejarah?

I was on leave on friday 15march 2012. A nite before, i texted my fren kt mlaka n borak2 kosong. Then terpk nak watpe i cuti byk ari (jumaat je pun). My fren ajk g mlaka n jln2. Sambil2 lepak kt carwash tunggu si putih disalonkan on that friday morning, i texted my fren konpemkn i nk g sana. Balik dr cuci keta, tros pack baju n siap. Then shoot to malacca alone. Super last minute plan! Owh ghupernye melaka tu dekat je, xsampai sejam pun drive from putrajaya ni! Xtvt? Sampai melaka, rest jap. Then out for dinner at baba&nyonya restaurant. Sori xigt nama restaurant tu but boley tahan gakla food kat situ. Serious ramai gile kuar masuk kedai tu. Lauk served in big portion yg byk sesuai tuk empat org mkn. Tuk kitorg yg melantak berdua je ni, mmg x abehla kesudahannya..

The next morning xtvt berjalan2 sekitar bandaraya bersejarah. We entered almost all museums yg pemes2 tu. 


Muzium seni adalah my fevret. I dunno since when i started rasa suka tgk lukisan n barang2 seni. But i realized i did enjoyed myself looking all those art thingy sejak2 few times kebetulan g tmpt ade pameran seni n craft. Rasa tenang. Tp semestinye i xpandai melukis, tangan bangku wokeh! Kalo lukisan teknikal masa zaman spm dulu tu i terer, lukisan kejuruteraan tu my fevret subjek yer ;)

my three most fevret drawing inside there

Dah penat visited most of the museums, we took a walk along jonker street. Barang xla banyak sgt dijual d siang hari. Tp malam mmg konpem sgt happening. Then we had our lunch kat hardrock cafe which is located at the same road, kat jonker street tu jugak. Owh hardrock ni baru bukak  last january kot, if im not mistaken la.


Then sabtu about kol 8mlm i shoot back to putrajaya. Thank you to my fren sbb sudi luangkan masa n bawak jalan2 round melaka. Ill see u again when i see u ;) 





And last but not least,










yours truly ;)